TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 

Budapesten nyáron nyílt meg a Tiltott Csíki Söröző és Étterem a Mechwart ligetnél és gyakran alig van üres asztal a teraszán, de ez nem azt jelenti, hogy a csíkszentsimoni kézműves sör piaci helyzetével minden rendben lenne Magyarországon. A Csíki Sör Magyarország Kft. tavalyi beszámolója szerint pénzügyi gondokat jelez. Ez pedig magyarázatul szolgálhat arra, hogy Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére miért kellett a nyáron mindenféle előjel nélkül, rapid módon átírni a hazai sör- és üdítő italpiac szabályait.

A gazdálkodás rövid távú finanszírozása nem megfelelően biztosított. A hosszú távú likviditás gyengült

- olvasható a Csíki Sör Magyarország Kft. 2019-es beszámolójában.

Ezek a mondatok nem csengenek túl jól és a számok is arról tanúskodnak, hogy a cégnek nem jött kimondottan rosszul, hogy a kormánypárti kétharmad úgy írta át a kereskedelmi szabályokat, hogy az éppen az erdélyi székhelyű társaság számára lett kedvező.

A Csíki Sör Magyarország Kft. 2016-ban alakult és a legjobb évét 2017-ben produkálta, pont abban az évben, amikor a Csíki Sör és a Heineken Románia közötti névhasználati vita kicsúcsosodott. A holland sör fogyasztása ellen például fideszes politikusok is bojkottot hirdettek: ebben az évben 1,1 milliárd forint árbevétel jött össze, de ez is csak 89 millió forintos veszteséghez lett elég.

Azóta viszont ez a teljesítmény is csak álom maradt: 2018-ban egymilliárd forintos forgalom mellett még masszívan veszteségesek voltak: 278 milliós mínuszt kellett elkönyvelniük. Tavaly pedig már az egymilliárd forintos forgalom sem lett meg: 947 millió forint árbevétel mellett ezúttal 161 millió forint lett a vesztesége a Csíki Sör Magyarország Kft.-nek.

Idén pedig a koronavírus-járvány aligha kedvezett a cég fejlődésének.

Tíz százalékkal, 1,8 millió hektoliterre csökkent az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei második negyedéves forgalma 2019 azonos időszakához képest a vendéglátó és a rendezvény szektor leállása és a vártnál lassabb helyreállása miatt

- közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője július közepén. Igaz, a Nielsen piackutató szerint a kijárási korlátozás idején, vagyis március-áprilisban, 25 milliárd forint feletti forgalmat bonyolított a sör hazai kiskereskedelme, amely 18 százalékos értékbeli és 13 százalékos mennyiségi növekedést jelent. A jelek szerint azonban ezt követően nem alakult fényesen az értékesítés. Normál évben pedig nagyot szakíthattak volna a piaci szereplők, hiszen idén labdarúgó Eb és olimpia is színesítette volna a nyári programokat, ezek az események pedig fel szokták lendíteni a sörfogyasztást.

Összességében tehát néhány éve Magyarországon is próbálja megvetni a lábát a Csíki Sör, de ez az elmúlt időszakban akadályokba ütközött és csak a veszteséget termélték. A tulajdonos a Lixid Project Srl. nevű romániai cég, amely mögött főtulajdonosként Lénárd András neve áll. S aki a 24.hu-nak adott interjúban panaszkodott is a multikra, akik szerinte kiszorítják őt a szupermarketekből és az éttermekből.

Kevésbé ismert, de az Átlátszó még 2017-ben megírta, hogy a pozsonyi illetőségű AZC.as nevű cégen keresztül Spisák Róbert a csendestárs Lénárd András mellett. A hvg.hu pedig interjút is készített az üzletemberrel, aki elmondta, hogy Magyarországon például a Várda Drink teljes egészében az AZC tulajdonában van. 

A Várda-Drink csoport a magyar szeszesital piac egyik legnagyobb szereplője, széles termékskálájával a magyar pálinka piac egyik meghatározó gyártó cége.

- olvasható a Várda-Drink bemutatkozásában. A Várda-Drink Zrt.-ben igazgatósági tag Spisák Róbert, a cég maga pedig remek számokkal rendelkezik: 2018-ban 8,2 milliárd forintos forgalom mellett 421 millió forintos profit jött össze. Osztalék formájában pedig 630 millió forintot vettek ki a cégből Tavalyi beszámolójuk még nem ismert.

Ha pedig Kisvárda, akkor Seszták Miklós. A Várda-Drink weboldalán első hírként szerepel, hogy 2018. októberében átadták a cég új italkereskedését Kisvárdán. A nemzeti színű szalagokat Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (volt miniszter), Leleszi Tibor, Kisvárda fideszes polgármestere, valamint Pavol Hamzik, Szlovákia magyarországi nagykövete vágta át.

A pálinka tehát jól fogy, de a Csíki Sörrel még akadtak gondok. Ezen segíthet, hogy a Kósa Lajos-féle törvénymódosítás úgy írta át a szabályokat, hogy megszüntették a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszerét. Az ilyen szerződések a politikus szerint korlátozták a versenyt és hátrányosak voltak a hazai kézműves-, kisméretű gyártók és forgalmazók számára. Így a jövőben már a csapolt sörök húsz százalékának kisüzeminek kell lenniük azokon a vendéglátóhelyeken, amelyek szerződésben állnak a nagy gyárakkal.

Nyilvánosan egyik nagy multi sem véleményezte a történteket. Pedig nagy pénzről van szó (a holland tulajdonban lévő Heineken magyarországi cége például tavaly 63,9 milliárd forintos árbevétel mellett 4 milliárd forintos profitot ért el, amit osztalék formájában ki is fizettek a tulajdonosnak), és a végén akár Brüsszel döntheti el a jogi vitát évek múlva. Erről itt írtunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.