<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A "mulasztott órákat" másfélszeres bér levonásával büntetnék a tankerületek.

A Népszava ismertetett egy levelet, amelyben Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatta az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. Ebből az derül ki, hogy sztrájk esetén arról kell tájékoztatni a szülőket, hogy a tanítás “zökkenőmentesen folyik”, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig néhány napon belül be kell kérnie az iskolának.

Miközben a levél kiköti, hogy a polgári engedetlenségben sem az iskolaigazgatók, sem helyetteseik nem vehetnek részt, azt is kimondja, hogy a sztrájkoló pedagósuk nemhogy fizetést nem kaphatnak a munkabeszüntetések idejére, hanem minden "mulasztott" óra után 1,5 órányi bért kell levonni tőlük.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a Népszava által megszólaltatott ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint jogellenes a sztrájk miatt a kiesett munkaidőnél arányosan nagyobb bért levonni, ráadásul ez nem is "mulasztásnak" számít munkajogi szempontból.

A szülők tájékoztatása a “zökkenőmentes tanításról” szerinte a szülők megtévesztését jelenti, mert sztrájk közben csak akkor lehet zökkenőmentes az órák megtartása, ha alacsony a munkabeszüntetésben részt vevők száma, ezt azonban nem lehet előre kijelenteni. A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kell igazolni.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, a kifogásolt tankerületi utasítások visszavonását követelve.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.