4p

Úgy tűnik, az elmúlt hetek drágulása után árcsökkenés jöhet a jövő héten a hazai kutakon. Az alapanyagok áresése és a forint erősödése együttesen ugyanis alacsonyabb árakat hozhat a következő időszakban - derül ki az Mfor Üzemanyagár-figyelő sorozatának aktuális írásából.

Egy héttel korábbi elemzésünkben megelőlegeztük a 600 forint feletti benzinárat, amit akkor azzal indokoltunk, hogy a nyersolaj és a finomított termékek is drágultak a világpiacon, emellett a forint gyengülése is ebbe az irányba mutatott. A prognózisunk beigazolódott, hiszen a mögöttünk hagyott héten valóban átlépte a 95-ös benzin a fent említett lélektani határt.

Mivel a folyamatok hátterében elsősorban nemzetközi fejlemények álltak, így az árak nem csak nálunk nőttek, hanem az Európai Unióban szinte mindenfelé. Ennek megfelelően uniós összevetésben a magyar benzinár továbbra is a középmezőny alján található.

Ha a régiós rangsort nézzük, akkor a szokásos komor képet láthatjuk: a hazai jövedelmekhez képest a magyar autósok drága a benzint kénytelenek tankolni. A magyarhoz hasonló életszínvonalon élő románok és bolgárok nominálisan jóval olcsóbban jutnak benzinhez.

A gázolaj esetén még elkeserítőbb az összkép, itt még előrébb állunk a rangsorban. Mindez azt jelenti, hogy a magyar árak európai összehasonlításban némileg drágábbnak számítanak, mint a benzin.

Ha a régiós árakat hasonlítjuk össze, akkor az látszik, hogy csak Ausztriában drágább euróban mérve a gázolaj. Tekintve a jelentős jövedelmi különbségeket, ez igencsak elkeserítő.

Végre csökkennek az árak?

Pénteken ugyan emelkedtek az olajárak, miután az OPEC+ döntése szerint változatlanul hagyta olajkitermelési politikáját, ugyanakkor heti szinten komolyabb áresést láthattunk. Az árak elsősorban azért csökkentek, mert az elmúlt napokban olyan – meg nem erősített – pletykák láttak napvilágot, hogy Izrael és a Hamász közötti tűzszünet jöhet létre. Érdemes ennek kapcsán megjegyezni, hogy a tárgyalások ugyan megkezdődtek a felek között, ám megoldás aligha várható ebből néhány napon belül. A Brent nyersolaj hordónkénti ára pénteken 79 dollár fölé kúszott, ami a múlt heti záróértékhez képest 5 százalék körüli visszaesést jelent. Hasonló mozgást mutatott az Amerikában irányadó WTI olajfajta is.

Ahogy fent jeleztük, a pénteki mozgásért elsősorban az az OPEC+ döntés felelős, amely szerint a csoport egyelőre változtat a kitermelési politikáján, és csak márciusban döntenek arról, hogy meghosszabbítja-e az első negyedévre hatályban lévő önkéntes olajkitermelés-csökkentést vagy sem. Az OPEC+ még tavaly novemberben döntött arról, hogy napi 2,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést az első negyedévben.

Az elmúlt napok áresése persze korántsem biztos, hogy tartós lesz, számos jel mutat arra, hogy mind a keresleti, mind a kínálati oldalon változások lehetnek. A keresleti oldalon a kínai gazdaság dinamizálását célzó intézkedések mellett a piac által régóta várt amerikai kamatcsökkentés is ilyen lépés lehet. Az amerikai jegybank, a Fed eheti ülését követően a szervezet elnöke ugyan továbbra is lebegtette a kamatvágás lehetséges időpontját, ám a gazdasági folyamatok és adatok azt jelzik, hogy erre belátható időn belül sor kerül majd. Ami a kínálatot illeti, az Egyesült Államok kitermelése ugyan tavaly látványosan nőtt, ám az utóbbi hetekben a felszínre hozott mennyiség – átmenetileg – elsősorban külső, például időjárási körülmények miatt, erősen visszaesett.

Ugyanakkor most a befektetők számára sokkal hangsúlyosabb volt a geopolitikai feszültségek esetleges csökkenése, így Izrael és a Hámasz megállapodása. Mindemellett a régióban a vörös-tengeri támadások továbbra is kockázatot jelentenek, a húszi lázadók ugyanis az amerikai és brit csapások ellenére sem tettek le az áthaladó hajforgalom akadályozásáról, és a tankerek támadásáról.

A hazai árak szempontjából jó hír volt az is, hogy a héten az MNB a korábbiaknál kisebb mértékben csökkentette az alapkamatot, és a szervezet alelnöke, Virág Barnabás is igyekezett a Monetáris Tanács ülését követően megnyugtatni a befektetőket. Ennek köszönhetően a hét elején 388 felett is járó euró-forint keresztárfolyam 382 körülre jött vissza.

Összességében az erősödő forint és az olajtermékek nemzetközi árának esése a hazai benzinkutaknál is árcsökkenést eredményezhet a héten. Drasztikus változással nem számolunk ugyan, de várakozásunk szerint a benzin 600 alá csúszhat, míg a gázolaj 635 körüli szintre eshet vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!