2p

A monetáris politika nem támogatja a forint erősödését. Kérdés, mi vár most az árfolyamra. 

Az euró szerdán 391,30 forint, és volt 391,50 is, de egyértelműen az MNB csütörtök kora délutáni kamatdöntésekor kezdődött gyengülni a forint. A bankok bankja száz bázispontos kamatcsökkentést lépett (az alapkamat így 9,0 százalék), ami nem nagy meglepetés, de pontenciális forintgyengítő tényező. Az elemzők vagy ennyire, vagy 75 bázispontra számítottak.

Külföldön dőlhet el a forint sorsa. Fotó: Depositphotos
Külföldön dőlhet el a forint sorsa. Fotó: Depositphotos

A külpiacoktól függ most a forint ereje?

Nem változott a jegybanki közlemény fő üzenete, az elemzők továbbra is 6-7 százalék közötti kamatszintet várnak az első félév végére – idézi laptárunk, a Privátnbankár a piaci eseményekről szóló részletes cikkében az írja az Equilor szakértőit. A száz bázispontos kamatvágás hatására az euró/forint fontos ellenállási zóna fölé emelkedett, amely az elmúlt hetekben 389-390 között rendre visszafordította az emelkedést. Még kérdéses, hogy az ellenállás áttörése szignifikáns-e, de amennyiben az lesz, a következő fontosabb szint 395-nél adódhat.

Meghatározó lesz a márciusi inflációs jelentés, amelynek alapján a jegybank iránymutatást adhat majd a kamatcsökkentések folytatását illetően. A második negyedévtől a dezinfláció kifulladása és az áremelkedés beragadása, valamint a világ vezető jegybankjainak változó kamatpályája masszívan lassíthatja a hazai kamatcsökkentések ütemét is – véli az Erste bank elemzője, Nagy János.

A lazább monetáris politikához új kihívások társulhatnak, tartós enyhülést a külső környezet javulása hozhat – emelte ki a kamatdöntés kapcsán Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Nagy kérdés, hogy a forint is egy gyengébb pályára áll-e. A monetáris politikai intézkedések egyelőre nem támogatóak az erősebb forint szempontjából. Így egyre inkább a külső hatások fogják meghatározni a hazai eszközök kockázati felárát a szakember szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!