5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Váratlant húzott az egyik legismertebb és nálunk is jelen lévő osztrák ingatlanos cég: lakásokat épít az üzletközpontjai tetejére. Nem keveset, 12 ezret.

Lehet, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarországon valami olyan történjen a lakáspiacon, ami eddig még nem: meglévő földszintes üzletközpontokra több emeletnyi lakást épít a tulajdonos. Márpedig van több ilyen földszintes lánc is, most az egyik gazdája, az osztrák Immofinanz gondolt egy nagyot és váratlant húzott.

Sajtóügynökségük útján megtudtuk, hogy első lépésként két ausztriai Stop Shopra több emeletnyi lakást fognak építeni, méghozzá energiatakarékos eszközökkel és az átlagnál olcsóbb árakkal. A két helyszínről egyelőre semmit nem közöltek.

Így nézhet ki majd az első üzletközpont lakásokkal (forrás: Immofinanz)
Így nézhet ki majd az első üzletközpont lakásokkal (forrás: Immofinanz)

Középtávon nem kevesebb mint 12 ezer lakást akarnak létesíteni. Mivel a cég 10 országban 100 helyen van jelen ezekkel a kiskereskedelmi parkjaival, nyilván mindenütt a helyi lakáspiachoz igazodva tervezik meg a mennyiséget és az ütemezést, valamint a területi megoszlást. Egyébként az osztrák vállalat a jövőben 100-ról 140-re akarja növelni kereskedelmi parkjainak számát. (A csoport több mint 210 tagból álló ingatlanportfóliójának összértéke közel 5,1 milliárd euró.)

Az első elképzelések szerint a jelenlegi és a jövőbeni Stop Shop-helyszínek nagyjából felét akarják lakásokkal bővíteni. Ez akár 600 000 négyzetméternyi lakóterületet, intelligens és fenntartható lakásokat jelenthet.

„Kísérleti projektekkel kezdünk Ausztriában és a szomszédos országokban, ahol a más ingatlanjainkhoz hasonló magas fokú szabványosítás révén segítenénk a gyors bevezetést” - mondta Dietmar Reindl, az Immofinanz ügyvezető igazgatója. Vagyis nem zárható ki, hogy Magyarország is próbaterep lesz, legalább egy üzletközpont erejéig. Az erre vonatkozó kérdésünk elől kitért a cég.

A hivatalos indoklás szerint a ráépítés célja, hogy a helyi üzletek és szabadidős létesítmények közvetlen szomszédságában olcsó lakásokat hozzanak létre. „A koncepcióval korunk három legnagyobb kihívására kínálunk megoldást: növeljük a sűrűséget és küzdünk a talajzárás ellen, valamint kiváló minőségű lakásokat építünk az alacsonyabb és közepes jövedelemmel rendelkezők számára. Klímasemleges lakásokat szeretnénk építeni faszerkezettel és ökológiai energiakoncepcióval" - tette hozzá Reindl.

Egyúttal utalt rá, hogy tekintettel a belvárosi telkek szűkösségére és egyre növekvő költségeire, valamint a jelenlegi lakáshiányra, a cég hatalmas erőforrással rendelkezik Európa legnagyobb kiskereskedelmi parkhálózata révén. A Top on STOP nevű koncepcióval a lehető leghatékonyabb módon szeretnék kihasználni ezt a lehetőséget, és tapasztalt ingatlanfejlesztőként megfizethető és fenntartható lakásokat kínálnak – vázolta a terveket.

Megkérdeztük, hogy mitől lesznek az átlagnál olcsóbbak a lakások. A cég azt a választ adta, hogy egyrészt nem kell külön megvenni a telket ehhez a fejlesztéshez, a meglévő épületekre építenek rá, ezen kívül a méretgazdaságosság miatt nagy tételben tudnak alapanyagot vásárolni. Másrészt fontos, hogy magasfokúan szabványosított anyagokkal és technológiákkal dolgoztatnak, ez szintén szerepet játszik az ár leszorításában.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a magyar nagyvárosokban többnyire a városból kivezető utak külső szakaszain működnek a Stop Shop-ok és más földszintes kereskedelmi parkok is. Általában inkább autóval lehet megközelíteni ezeket, de van jó néhány, amelyeknél a tömegközlekedés is segít. Az oda építendő lakások értékét növeli, hogy az alapvető szolgáltatások jelentős részét a lakások alatti üzletekben vagy a lakásokhoz nagyon közel lehet elérni. Az ily módon megtakarított idő tehát felértékelődik. Hátrány lehet ugyanakkor, hogy a leendő lakóknak az üzletközponthoz érkező nagyobb autóforgalommal is számolnia kell, annak minden kedvezőtlen hatásával együtt.

A vállalat szerint az apartmanok magas fenntarthatósági kritériumoknak felelnek majd meg. A moduláris faépítés lehetővé teszi a különféle kombinációkat a mini-loftoktól a családi lakásokig, az otthoni irodahelyiséggel rendelkező lakásoktól a vendégek vagy gondozók számára kialakított különálló egységekig. A klímasemleges energetikai koncepció magában foglalja a fotovoltaikus, hővisszanyerő és geotermikus energia használatát, valamint a földterület megnyitását a zöldítés révén, illetve különféle közösségi területek – játszóterek, találkozóhelyek, tetőkertek – megépítését. Az első kísérleti projekt már elindult, és az engedélyek megszerzése után várhatóan gyorsan megépülnek a lakások – erősítette meg a vállalat.

Nagy, többszintes üzletközpontoknál világszerte nem ritka, hogy a felső néhány szinten lakásokat helyeznek el. Budapesten egyebek mellett a Garay Plaza esetében lehet ezt megfigyelni, de az úgynevezett vegyes funkciójú ingatlanfejlesztéseknél szinte kötelező felső kategóriás lakásokat kialakítani. Ilyen például a belvárosban a Horizon Development ingatlanfejlesztő Szervita téri projektje, de a Vörösmarty téri volt ORI-palota helyére épített üzletház tetején is luxuslakásokat építettek. Ezek viszont nem tömegigényekre alapoznak, mint az osztrák cég fent vázolt beruházása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!