<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Váratlant húzott az egyik legismertebb és nálunk is jelen lévő osztrák ingatlanos cég: lakásokat épít az üzletközpontjai tetejére. Nem keveset, 12 ezret.

Lehet, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarországon valami olyan történjen a lakáspiacon, ami eddig még nem: meglévő földszintes üzletközpontokra több emeletnyi lakást épít a tulajdonos. Márpedig van több ilyen földszintes lánc is, most az egyik gazdája, az osztrák Immofinanz gondolt egy nagyot és váratlant húzott.

Sajtóügynökségük útján megtudtuk, hogy első lépésként két ausztriai Stop Shopra több emeletnyi lakást fognak építeni, méghozzá energiatakarékos eszközökkel és az átlagnál olcsóbb árakkal. A két helyszínről egyelőre semmit nem közöltek.

Így nézhet ki majd az első üzletközpont lakásokkal (forrás: Immofinanz)Így nézhet ki majd az első üzletközpont lakásokkal (forrás: Immofinanz)

Középtávon nem kevesebb mint 12 ezer lakást akarnak létesíteni. Mivel a cég 10 országban 100 helyen van jelen ezekkel a kiskereskedelmi parkjaival, nyilván mindenütt a helyi lakáspiachoz igazodva tervezik meg a mennyiséget és az ütemezést, valamint a területi megoszlást. Egyébként az osztrák vállalat a jövőben 100-ról 140-re akarja növelni kereskedelmi parkjainak számát. (A csoport több mint 210 tagból álló ingatlanportfóliójának összértéke közel 5,1 milliárd euró.)

Az első elképzelések szerint a jelenlegi és a jövőbeni Stop Shop-helyszínek nagyjából felét akarják lakásokkal bővíteni. Ez akár 600 000 négyzetméternyi lakóterületet, intelligens és fenntartható lakásokat jelenthet.

„Kísérleti projektekkel kezdünk Ausztriában és a szomszédos országokban, ahol a más ingatlanjainkhoz hasonló magas fokú szabványosítás révén segítenénk a gyors bevezetést” - mondta Dietmar Reindl, az Immofinanz ügyvezető igazgatója. Vagyis nem zárható ki, hogy Magyarország is próbaterep lesz, legalább egy üzletközpont erejéig. Az erre vonatkozó kérdésünk elől kitért a cég.

A hivatalos indoklás szerint a ráépítés célja, hogy a helyi üzletek és szabadidős létesítmények közvetlen szomszédságában olcsó lakásokat hozzanak létre.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.