5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Libacombot enni ma újra luxus milliók számára. Az utóbbi egy évben drasztikusan megemelkedett a liba és a kacsahús ára, egy kiló szárnytő ma annyiba kerül, mint egy kiló karaj, holott csak levesbe való, szinte csak zsír és csont, és akkor még hol marad a sült? 

Közzétett hivatalos adatok szerint 60-70 százalékos a drágulás, de ennek ellentmond, hogy a budapesti piacokon már 100 vagy épp 150 százalékkal többet kérnek e szárnyasokért, mint tavaly!

Szinte kötelező. Fotó: Depositphotos
Szinte kötelező. Fotó: Depositphotos

Márton-napon, és annak környékén, Magyarországon is szinte kötelezően szoktak tartani az éttermek libából készült fogásokat. Nem volt ez mindig így, főleg német és osztrák hatásra terjedt át a hazai vendéglátásba, bár már a XIX. század végi „polgári” szakácskönyvek is sokféle „ludas” receptet tartalmaznak. 

Kevés a liba?

Mostanában két hétre kitolódott a libás fogások kínálása. Legalábbis ez volt a helyzet tavaly. Ma más: ahogy az egyik hentesbolt vezetője fogalmazott, örülnek, ha be tudják szerezni az alapanyagot, olyan sokan felhagytak a libatenyésztéssel, hiszen a benzin és az energia, no meg a takarmányárak az egekbe szöktek. Most már az sem volna követelmény, hogy a lúd kövér legyen – csak legyen.

Libamáj nincs 20 ezer alatt, füstölt libamell és comb 6-7 ezer forint egy kiló – de van, ahol ennek másfél szeresét is elkérnek. Gyakori a hirdetéseknél a sanda átvágás: a füstölt libamell gusztusos fotójához 4500 forintot írnak ki – de csak 60 dekányi az a kiló…  

Szabó Miklóssal, a Magyar Lúdszövetség elnökével, a libahús termelési-kereskedelmi hátterét boncolgattuk.

A kacsa és a liba sosem tartoztak az olcsó húsfélék közé. Ennek az az oka, hogy – főleg, ami a libát illeti – hogy szezonális termékről beszélünk. Elsősorban Márton-nap, azaz november 11 táján és karácsonykor fogyasztunk libahúst, viszont egész évben gondozni, táplálni kell e szárnyasokat.

De mintha a szezonalitásról a kereskedők is tehetnének… Az említett két alkalmon kívül szinte alig lehet kapni libahúst az üzletekben. Még az átlagos nagyságú hazai szupermarketekben sem, nem beszélve a kisebbekről, valamint az egyre inkább fogyatkozó számú hentesboltokról.

A hipermarketekben ma már a kacsahús állandóan szerepel a választékban, a liba valóban főként a két ünnepi alkalom, Márton nap és karácsony előtt kapható. Ára - különösen a libának- mindig magasabb volt, mint a csirkéé és pulykáé, hiszen az előállítása munkaigényesebb, drágább.

Magyarország mindig élen járt a víziszárnyasok, így a liba értékesítésében.

Valóban, voltak olyan évek, amikor a manapság évente felnevelt 4 millió liba helyett ennek kétszerese volt a jellemző. Időközben a lengyelek nagyon feljöttek, évi 1 millióról 8 millióra növelték a termelést. Ők is jelentős részben exportra dolgoznak. 2020-ban 4 millió hazai liba került forgalomba, ennek 40 százaléka a vendéglátásban.

Időközben a vásárlók ízlése is változott, sokan áttértek a vegán életmódra. Mennyire játszik ez szerepet a kereslet alakulásában?

Vannak, akik környezetvédelmi, mások állatvédelmi okok miatt nem fogyasztanak húst, illetve állati eredetű termékeket, ennek érezhető a hatása, bár nem jelentősen, és előfordul hogy valaki csak baromfit nem fogyaszt. A növényi eredetű táplálékok népszerűsége egyre nő.

Van, ahol csak a tojásáért tartják.

Általános gond, hogy kevesen foglalkoznak ma libatenyésztéssel. Nem vonzó ez a szakma a kis falvakban sem, hiszen itt nincsenek szabadnapok, az állatokat állandóan gondozni, etetni kell. Szabadságra is csak úgy tudnak elmenni, ha találnak maguk helyett valakit.  Egyre kevesebb a vállalkozó, de az alkalmi munkaerő is. Az energiaárak elszabadulása, a takarmány drágulása miatt sokan úgy tervezik, végleg felhagynak az állattartással, de legalábbis alaposan megritkítják az állományt.  

De nemcsak a magas előállítási költségek sújtják az ágazatot, hanem az is, hogy újra felütötte fejét a madárinfluenza, elsősorban Bács-Kiskun megyében, amint arról a NÉBIH pár napja hírt adott.

Tavaly egy Dömsöd melletti tanyán jártam, ahol ötezer liba gágogott egyszerre, és akkor is felütötte a fejét a madárinfluenza. Ott csak a tojásukért tenyésztenek libát, nem a húsukért, nem is a májukért, azaz nem hizlalják őket. Az állatok levágásával sem foglalkoznak, ahogyan a környékbeli vendéglősök és kereskedők sem, az külön vágóhidakon történik, az előírt körülmények és szabályok szerint.

Mi fán terem a kacsadenevér?

Vajon lehet-e kapni a pár kilométerre lévő faluközpontban libát? Nos, a szépséges, gusztusos áruval telerakott hentesüzletben gyönyörűen tisztított, adjusztált, szépen kínált-kirakott húsfélék kellették magukat, még „kacsadenevér” is,  - mely kiváló aprólék levesnek - és olyan konyhai kiegészítő élelmiszeripari termékek is, mint a tészta, a fűszer, a savanyúság. De liba csak fagyasztva volt kapható. Állítólag nem hiányolják a helybeliek, aki annyira odavan a libacombért, maga is tart egy-két állatot, amelyet ilyenkor levágnak

A budapesti éttermek – már amelyek eddig nem zártak be – mind kötelezőnek érzik legalább egy-két fogás erejéig, a libából készült fogások kínálását ilyenkor. Csak hát ebből nem tud megélni sem a termelő, sem a kereskedő, sem a vendéglős. Olykor kacsarilett meg más, kacsából készült fogások helyettesítik, legalább hangulatában-küllemében, a hagyományos Márton-napi lakomát.

Ahol nem sütik, hanem nézik

Ahol biztos nem kapunk libavacsorát, az a két Michelin-csillagos Platán Gourmet Étterem és a Platán Bisztró. Itt nem készítenek ludas fogásokat Márton-napra, aminek pedig az az oka, hogy különleges viszonyuk van e madarakhoz.  Novemberben éri el ugyanis az Öreg-tavat a Vadlúd sokadalom. Szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét. A lenyűgöző látvány ilyenkor komoly turisztikai vonzerő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!