<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Zelenszkij szerint az invázió teljes kudarcát jelzi, hogy az oroszok egy "csodafegyverről" kezdtek propagandát terjeszteni. Közben a NATO-ban azt találgatják, akár a Krímet is visszafoglalhatja-e Ukrajna. Egy orosz katona háborús bűntettet vallott be - összefoglaló a háború 85. napjának kezdetén.

  • A CNN a NATO egyik katonai tisztviselőjét idézi, aki szerint a katonai szövetség úgy látja, hogy a háborúban a mérleg nyelve egyre inkább Ukrajna felé billen. A tisztviselő szerint a NATO-körökben most arról folyik a vita, hogy lehetséges-e, hogy Kijev visszafoglalja a Krímet és a donbászi területeket. Közben az ukrán fegyveres erők közölték, hogy visszafoglaltak egy újabb települést Harkiv térségében, a csapataik pedig folytatják ellentámadásaikat.
  • Összeségében azonban a NATO az elkövetkező hetekben egyik fél részéről sem számít jelentős előrelépésre az ukrajnai harctéren. "Azt hiszem, egy ideig holtponton leszünk" - mondta egy, az ügyre rálátással bíró katonai tisztviselő a CNN-nek.
  • Oroszország azt jelentette be, hogy a lézerfegyverek teljesen új generációját használja az ukrán drónok felgyújtására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a lézerfegyver-rendszerek állítólagos orosz bevetése "az invázió teljes kudarcát jelzi". Zelenszkij szerint ez egy olyan propaganda-húzás, mint amikor a náci Németország a "wunderwaffe", avagy "csodafegyver" bevetéséről beszélt a második világháború vége felé. 

Volodimir Zelenszkij május 18-i éjszakai beszéde közben. Fotó: president.gov.uaVolodimir Zelenszkij május 18-i éjszakai beszéde közben. Fotó: president.gov.ua

  • A háború elején Északkelet-Ukrajna egyes részeit megszálló orosz erők civileket végeztek ki, kínoztak meg és más olyan súlyos visszaéléseket is elkövettek, amelyek nyilvánvaló háborús bűncselekményeknek minősülnek - közölte a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet Kijev és Csernyihiv régió 17 falujában és kisvárosában 22 tömeges kivégzést, kilenc egyéb jogellenes gyilkosságot, hat lehetséges emberrablást és hét esetben pedig kínzást dokumentált.
  • Egy orosz harckocsiparancsnok bűnösnek vallotta magát egy kerékpáros civil lelövésében, az orosz invázió során elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos első ukrajnai perben. A 21 éves Vadim Sziszimarin a vád szerint február végén az északkeleti Szumi régióban egy autó ablakából lőtt AK-47-esével egy 62 éves férfira.
  • Ismét legalább 10 ukrán civilt, köztük két gyermeket öltek meg az orosz erők Donyeckben, közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó. További hét ember megsebesült - mondta.
  • Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége közel három hónapos zárva tartás után újraindította működését - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kezdetben csak néhány diplomata tér vissza, hogy a nagykövetség feladatait ellássa. A szenátus pedig jóváhagyta Bridget Brink (korábbi szlovákiai nagykövet) kinevezését az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének. Ez a poszt 2019 májusa óta volt betöltetlen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.