4p

A vagyonnyilatkozatok alapján két fideszes honatyának lett új vállalkozása 2023-ban, a többiek a korábbi bizniszt vitték csak tovább.

A 199 képviselőből 49 vagyonnyilatkozatában találtunk gazdasági érdekeltségeket, néhány esetben kisebb cégbirodalmak állnak a képviselők mögött. Meglehetősen szubjektí, hogy mi számít gazdasági érdekeltségnek, mi a konkrét céges tulajdont vettük alapul, de több képviselő folytat családi gazdálkodást őstermelőként céges háttér nélkül, így ha ezeket is számolnánk, akkor bőven 50 fölé menne a vállalkozó képviselők száma. Mellékjövedelemként sokan végeznek oktatói tevékenységet, esetleg ingatlan vagy termőföld bérbeadásából tesznek szert némi pluszpénzre. Vadásztársaságokban, különböző egyesületekben, alapítványokban szintén szívesen vállalnak szerepet a politikusok, de ezek sem cégek, valamint a kiterjedt rokoni céghálókat is hiába keressük a dokumentumokban.

A legtöbb képviselő már évek óta meglévő érdekeltségét írta bele a papírokba, és csak két olyan politikust találtunk, akinek 2023-ban új cége lett. Az egyik aligha meglepő, hiszen a fideszes Bánki Erikről tudható, hogy otthonosan mozog a céges világban. Míg 2022-ben nem írt bele két hozzá köthető céget a vagyonnyilatkozatába, most négyet is feltüntet:

  1. Pannon PR 2020 Kft.,
  2. BBA 2020 Kereskedelmi Kft.,

  3. BA-Agrár Kft., és

  4. Agro Future.

Ezek közül a BBA 2020 az új cég, hiszen tavaly december 1-én alakult, főtevékenysége pedig az egyéb termelési célú termék nagykereskedelme. Ebbe a szakágazatba tartozik pélául a gumi nagykereskedelme, az ipari felhasználású textilszál, textilipari rostanyag vagy a drágakövek nagykereskedelme is.

Bánki Erik vállalkozik. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Bánki Erik vállalkozik. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A másik új cég tulajdonosa Pesti Imre, a fideszes képviselő még 2016-ban hagyott ki a vagyonnyilatkozataiból egy budapesti kertvárosi házat. Ő eleve szokatlanul került a parlamentbe 2022-ben, hiszen a Fidesz-KDNP országos listájának 5. helyén mandátumot szerző Gál Kinga lemondott képviselői helyéről és a közös pártlista 54. helyén szereplő Pesti Imrének adta át. Neki három cége van, ebből az Interplasma Kft. az új, amely tavaly október óta létezik, Pesti Imre az egyik ügyvezetője és résztulajdonosa a gyógyszerkereskedő társaságnak.

Már csak a létszámuk miatt is a fideszes képviselőknek sokkal több cégük van, mint az ellenzékieknek. Országosan ismert arcaik közül Lázár János építési és közlekedési miniszternek még mindig 10 százalékos tulajdonrésze van a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben. Lapunk írta meg, hogy a cég az egykor volt Divatcsarnok épületének megszerzésére jött létre még 2016-ban. Az alapítókhoz 2018 tavaszán csatlakozott Lázár János, aki akkoriban éppen kivált a kormányzati munkából, megválva miniszteri megbizatásától. A főtevékenységként ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. onnan lehet ismerős, hogy a tulajdonában van az a batidai kastély, amelyiket a politikus, illetve a családja földjei vesznek körbe. Az erdőgazdálkodással foglalkozó kolozsvári Erd Conditor SRL nevű cége még szintén szerepel a nyilatkozatban.

A miniszter-képviselők közül még Nagy István mezőgazdasági miniszternek van agráriumi cége. Több olyan miniszter is van azonban, aki nem képviselő, ezért ők máskor adnak számot vagyonuk állapotáról. A volt miniszter Seszták Miklósnak stabilan üzemel a kisvárdai autószalonja, Szabó Tünde egykori sportért felelős államtitkárnak pedig selyemkendőket áruló családi boltja van.

Az ellenzék soraiból Gyurcsány Ferenc (DK) a korábbi évekhez hasonlóan az Altus Portfólió Kft. tulajdonosa is, amelyből havi bruttó egy–öt millió forintot vesz ki. Ungár Péterről (LMP) szintén lehet tudni, hogy milliárdos: Ungár Anna a vezető tisztségviselője a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt.-nek, a BIF főrészvényese pedig a Pió-21 Kft., aminek tulajdonosa Schmidt Mária és gyerekei: Ungár Péter és Ungár Anna. Talán a legváratlanabb céges érdekeltsége a Mi Hazánk színeiben politizáló Szabadi Istvánnak van: 90 százalékban tulajdonosa a McKenzye Fish Group Hungary Kft.-nek, amely horgászoknak árul haltápot és csalit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!