TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A Kormányinfón elhangzott: van elég lélegeztetőgép, ha jönne a járvány második hulláma.

A mai Kormányinfón több kérdést is feltettünk Gulyás Gergely miniszternek. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszélyhelyzet elmúltával folytatódik-e az egészségügyi rendszer átalakítása, mi lesz az ágyszámkapacitásokkal? Emlékeztetőül: a veszélyhelyzet alatt elrendelt kiürítéseket akkor egy komplexebb intézkedésbe igyekezett ágyazni a kormány a miniszterek nyilatkozatai szerint.

Most Gulyás Gergely válaszból azt tudtuk meg, hogy a kormány nem tett le a struktúra és a finanszírozás új alapokra helyezéséről. A miniszter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány új helyzetet teremtett. Ami arra például alkalmat szolgáltatott, hogy a kormányzat betekintést nyerjen a kórházi készletgazdálkodásba, a kirendelt kórházparancsnokok által.

A tapasztalatok lesújtóak lehettek.

A miniszter kérdésünkre - hogy mely jelző fejezné ki legpontosabban a helyzetet - azt mondta, hogy ami elsőként beugrik neki, azt jelen pozíciójában nem mondhatja ki.

Vagyis lefordítva a kormány megítélése szerint tragikus lehet a készletgazdálkodás az egészségügyi intézményekben.

Az idei évnek azzal a szándékkal vágott neki a kormány, hogy nem keletkezhet adósság a kórházaknál. A miniszter beszámolója szerint azonban a járvány miatt mégis szembe kell nézni ezzel a helyzettel. Máskülönben nem keletkezne rendezetlen kinnlévőségük az intézményeknek - derült ki a szavaiból. Vagyis idén rendszerszinten nem termelődne újjá az adósság, de a koronavírus elleni védekezés előre nem látott feladatot adott, ami emelte a kiadásokat. Azt nem kívánta megbecsülni, hogy az idei adósság mértéke elérheti-e a korábbi évek - az akkori finanszírozási struktúrából fakadó - 50-60 milliárd forintos adósságállományát.

Az egészségügyi reformról tehát nem tett le a kormány, de a járvány első - és az ősz elejére várt második - hulláma lassítja a folyamatot.

Ami egyébként a szeptemberre, októberre várt második hullámot illeti, Gulyás Gergely szerint lélegeztetőgépekkel jól állunk, rendelkezésre ál a védekezéshez szükséges kapacitás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.