<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

De a nyugdíjprémium bőségesen kárpótolhatja az időseket. Kérdés, a kormány mennyire akar kedvezni a nyugdíjasoknak.

Lapunk nemrég írt arról, hogy az idei inflációs folyamatok miatt a nyugdíjasok biztosan számíthatnak kompenzációra év végén, egyben jeleztük, hogy könnyen lehet, még az a pénz sem fogja fedezni a tervezetten felüli áremelkedés miatti veszteségeiket.

No, hát erre lehet számítani ősszel (Fotó: depositphotosos)No, hát erre lehet számítani ősszel (Fotó: depositphotosos)

Ennek oka, hogy a törvény szerint a kompenzáció megállapításakor a január és augusztus közötti időszak nyugdíjas inflációját veszik alapul (ezt a nyugdíjasok fogyasztási szerkezete szerint számolja ki a Központi Statisztikai Hivatal, nagyobb súlyt adva a kosárban például az élelmiszereknek), ám úgy fest, hogy az ősszel egy újabb áremelkedési hullámmal fogjuk szembetalálni magunkat. Azt az időszakot azonban már nem „árazzák be” a kompenzáció megállapítása során.

A dolog úgy áll tehát, hogy a szeptember elején publikálandó augusztusi inflációs adatból fogja kiszámolni a kormány, hogy mekkora kiegészítés jár a nyugdíjasoknak novemberben, de a szakértők szerint az árak az év vége felé megint be fognak durranni, ami ugyanúgy fogja sújtani az idősebbeket, mint a nyári hónapok magas inflációja, ám az őszi adatokat – az említett törvényi megkötések miatt - már nem lehet figyelembe venni a kifizetéseknél.

Eddig csak piaci elemzők véleményére támaszkodhattunk ebben a kérdésben, ám tegnap a Monetáris Tanács is hasonló forgatókönyvet vázolt fel a kamatdöntése kommunikálása során. Az újabb kamatemelésről szóló közlemény szerint „a fogyasztóiár-index ősszel bázishatások következtében átmenetileg újra emelkedik, így az áremelkedés üteme év végéig a jegybanki toleranciasáv felett alakul”. A toleranciasáv jelenleg 3 százalék plusz/mínusz 1 százalék, vagyis a tanács értékelése szerint ősszel 4 százalék feletti inflációs adatokra kell felkészülnünk. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy novemberben az idei csúcsnak számító júniusi 5,3 százalékos havi inflációnál is magasabb lehet a mutató.

Az év első hét hónapjában 3,9 százalékos átlagos nyugdíjas inflációt mért a KSH, s várhatóan az augusztusi adat sem fog ettől érdemben eltérni, így a nyolchavi mutató – amit tehát figyelembe fognak venni a kompenzáció megállapításakor - 4 százalék körüli lesz. Ám mint jeleztük, az ezt követő időszakban meg fog lódulni az infláció.

Összességében azzal lehet számolni, hogy az éves nyugdíjas infláció közelebb lesz 4,5 százalékhoz, mint a 4 százalékhoz. Kérdés, hogy a kormány beszámítja-e ezt az időszakot a kompenzációba, vagy kitart a törvényi előírások mellett.

Gondolkodhatnak úgy is, hogy a másik, idén esedékes kifizetés, a nyugdíjprémium bőségesen kárpótolni fogja az idősebbeket. Lapunk ebben a témában is elsőként írta meg, hogy minden korábbinál nagyobb prémium illeti meg idén a jogosultakat a 6 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt.

Aminek a mértéke a legfrissebb számítások szerint akár 7-8 százalékos is lehet. Könnyen elképzelhető, hogy az átlagnyugdíj szintjén 80 ezer forint prémiumot fog kifizetni az állam, amihez hozzácsapva az egyéb, a rendes havi nyugdíjon felüli utalásokat (a 13. havi nyugdíj részletét, a júniusi és a novemberi kompenzációt), azt kapjuk, hogy akár 150 ezer forint plusz pénz is érkezhet idén a nyugdíjasok számláira egy meghatározott szint felett (havi 80 ezer forint alatt ugyanis arányosan kisebb a prémium összege). Számításaink szerint már magában a magasabb prémium jóval több forrást igényel a költségvetésben, mint az előző években.

Ami a jövő évet illeti, a monetáris tanács szerint „az infláció 2022 elején újból a jegybanki toleranciasávba süllyed és a monetáris politikai szigorító ciklus következtében 2022 közepétől a jegybanki cél körül stabilizálódik”. Ezt az ívet fogja követni a nyugdíjas infláció is, amely, mint jeleztük, az egyes termékek és szolgáltatások súlyában tér el az egész társadalomra számolt fogyasztási szerkezettől. Ezek közül a legfontosabb az élelmiszer, ami a nyugdíjasok fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepel. A korábbi évekhez képest idén ez a termékkör moderáltabb átlagos áremelkedést produkált (felfelé lóg ki az étolaj, liszt, margarin), de szakértők szerint jövőre újabb árnyomás alakulhat ki az élelmiszereknél.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.