4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De a nyugdíjprémium bőségesen kárpótolhatja az időseket. Kérdés, a kormány mennyire akar kedvezni a nyugdíjasoknak.

Lapunk nemrég írt arról, hogy az idei inflációs folyamatok miatt a nyugdíjasok biztosan számíthatnak kompenzációra év végén, egyben jeleztük, hogy könnyen lehet, még az a pénz sem fogja fedezni a tervezetten felüli áremelkedés miatti veszteségeiket.

No, hát erre lehet számítani ősszel (Fotó: depositphotosos)
No, hát erre lehet számítani ősszel (Fotó: depositphotosos)

Ennek oka, hogy a törvény szerint a kompenzáció megállapításakor a január és augusztus közötti időszak nyugdíjas inflációját veszik alapul (ezt a nyugdíjasok fogyasztási szerkezete szerint számolja ki a Központi Statisztikai Hivatal, nagyobb súlyt adva a kosárban például az élelmiszereknek), ám úgy fest, hogy az ősszel egy újabb áremelkedési hullámmal fogjuk szembetalálni magunkat. Azt az időszakot azonban már nem „árazzák be” a kompenzáció megállapítása során.

A dolog úgy áll tehát, hogy a szeptember elején publikálandó augusztusi inflációs adatból fogja kiszámolni a kormány, hogy mekkora kiegészítés jár a nyugdíjasoknak novemberben, de a szakértők szerint az árak az év vége felé megint be fognak durranni, ami ugyanúgy fogja sújtani az idősebbeket, mint a nyári hónapok magas inflációja, ám az őszi adatokat – az említett törvényi megkötések miatt - már nem lehet figyelembe venni a kifizetéseknél.

Eddig csak piaci elemzők véleményére támaszkodhattunk ebben a kérdésben, ám tegnap a Monetáris Tanács is hasonló forgatókönyvet vázolt fel a kamatdöntése kommunikálása során. Az újabb kamatemelésről szóló közlemény szerint „a fogyasztóiár-index ősszel bázishatások következtében átmenetileg újra emelkedik, így az áremelkedés üteme év végéig a jegybanki toleranciasáv felett alakul”. A toleranciasáv jelenleg 3 százalék plusz/mínusz 1 százalék, vagyis a tanács értékelése szerint ősszel 4 százalék feletti inflációs adatokra kell felkészülnünk. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy novemberben az idei csúcsnak számító júniusi 5,3 százalékos havi inflációnál is magasabb lehet a mutató.

Az év első hét hónapjában 3,9 százalékos átlagos nyugdíjas inflációt mért a KSH, s várhatóan az augusztusi adat sem fog ettől érdemben eltérni, így a nyolchavi mutató – amit tehát figyelembe fognak venni a kompenzáció megállapításakor - 4 százalék körüli lesz. Ám mint jeleztük, az ezt követő időszakban meg fog lódulni az infláció.

Összességében azzal lehet számolni, hogy az éves nyugdíjas infláció közelebb lesz 4,5 százalékhoz, mint a 4 százalékhoz. Kérdés, hogy a kormány beszámítja-e ezt az időszakot a kompenzációba, vagy kitart a törvényi előírások mellett.

Gondolkodhatnak úgy is, hogy a másik, idén esedékes kifizetés, a nyugdíjprémium bőségesen kárpótolni fogja az idősebbeket. Lapunk ebben a témában is elsőként írta meg, hogy minden korábbinál nagyobb prémium illeti meg idén a jogosultakat a 6 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt.

Aminek a mértéke a legfrissebb számítások szerint akár 7-8 százalékos is lehet. Könnyen elképzelhető, hogy az átlagnyugdíj szintjén 80 ezer forint prémiumot fog kifizetni az állam, amihez hozzácsapva az egyéb, a rendes havi nyugdíjon felüli utalásokat (a 13. havi nyugdíj részletét, a júniusi és a novemberi kompenzációt), azt kapjuk, hogy akár 150 ezer forint plusz pénz is érkezhet idén a nyugdíjasok számláira egy meghatározott szint felett (havi 80 ezer forint alatt ugyanis arányosan kisebb a prémium összege). Számításaink szerint már magában a magasabb prémium jóval több forrást igényel a költségvetésben, mint az előző években.

Ami a jövő évet illeti, a monetáris tanács szerint „az infláció 2022 elején újból a jegybanki toleranciasávba süllyed és a monetáris politikai szigorító ciklus következtében 2022 közepétől a jegybanki cél körül stabilizálódik”. Ezt az ívet fogja követni a nyugdíjas infláció is, amely, mint jeleztük, az egyes termékek és szolgáltatások súlyában tér el az egész társadalomra számolt fogyasztási szerkezettől. Ezek közül a legfontosabb az élelmiszer, ami a nyugdíjasok fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepel. A korábbi évekhez képest idén ez a termékkör moderáltabb átlagos áremelkedést produkált (felfelé lóg ki az étolaj, liszt, margarin), de szakértők szerint jövőre újabb árnyomás alakulhat ki az élelmiszereknél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!