3p

Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, a Pulzus Kutató felmérése szerint csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása. 

Nem véletlenül aggódnak sokan a rezsicsökkentés korlátozása miatt. Bár a kormány azt mondta a bevezetés előtt, hogy a háztartások 75 százalékát nem fogja érinteni az intézkedés, vagyis a lakosság döntő része az átlag alatt fogyaszt villanyból és gázból, a Pulzus Kutató Intézet a Napi.hu számára készült felmérése szerint egyáltalán nem ez a helyzet, a megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy nem érinti a változás.

A Pulzus Kutató egész más számokat hozott ki. Fotó: Depositphotos
A Pulzus Kutató egész más számokat hozott ki. Fotó: Depositphotos

A rezsicsökkentett ár villamos energiából havi 210 kilowattóráig, vagyis évi 2523 kilowattóráig érvényes, afölött úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Földgáznál a havi limit 144, az éves pedig 1729 köbméter, efölött kell jóval magasabb díjat fizetni augusztustól.

A lakosság negyede helyett 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla. Százból 31-en ráadásul tehetetlenül nézik az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni, eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt. 

A válaszok alapján úgy tűnik, a villanyban van a nagyobb tartalék, azzal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően az előbbi könnyebb is. Már az is sokat számít, ha a lakásban lévő világítást energiatakarékosra cserélik, ha kevesebbet használják fölöslegesen a háztartási gépeket, vagy korszerűbb hűtőszekrényt, mosógépet vásárolnak.

A gázzal, amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak, kevesebben tudnak spórolni, de a megkérdezettek harmada még lejjebb tudja csavarni a fűtést vagy a bojlert a válaszok alapján. 

A felmérés alapján a nők közül kevesebben nyilatkozták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása, mint a férfiak közül, és valamivel nagyobb azoknak az aránya a nők körében, akik nem tudnak már spórolni sem a gázzal sem az árammal.

A férfiak főleg az árammal tudnak még takarékoskodni, a nők a jelek szerint hajlandóak alacsonyabbra venni a fűtést a télen, mint az eddig megszokott volt. 

A válaszok alapján az alapfokú végzettségűeket valamivel nagyobb arányban - 86 százalék - sújtja az intézkedés, a magasabb iskolázottságúaknál kicsit alacsonyabb ez az arány. A középfokú végzettségűek a legkifeszítettebbek, az egyharmaduk nem tud mit tenni a rezsiszámla növekedése ellen, nem képes spórolni tovább egyik rezsielemen sem.

A legjobban az alapfokú végzettségűek érzik úgy, hogy tudnak majd takarékoskodni a villannyal és a gázzal is. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!