2p

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.

Ahogy arról mi is írtunk, december elsejétől a havi minimálbér 266 800 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben az alapbérként megállapított garantált bérminimum havi összege 326 ezer forint lett.

A közlemény emlékeztet, mindezek alapjána minimálbér utáni nettó fizetés havi 23 142 forinttal nő; a garantált bérminimum utáni pedig 19 684 forinttal. A minimálbérre rakódó teljes közteher havi 16 182 forinttal nő; míg a garantált bérminimumra rakódók havi 13 764 forinttal. Összességében a minimálbérre jutó teljes munkáltatói költség havi 39 324 forinttal nő a minimálbér után, míg ez a növekedés a garantált bérminimum utáni teljes munkáltatói költség esetében havi 33 448 forint.

Mindezek alapján Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere úgy számolt, hogy mivel KSH legutóbbi becslése szerint Magyarországon legfeljebb 250 ezer fő van minimálbéren, illetve maximum 750 ezer fő garantált bérminimumon foglalkoztatva. A közterhek növekedésnek következtében a teljes költségvetésre gyakorolt hatás a 2024-es évben összesen közel 175 milliárd forint lesz, amely az éves GDP közel 0,25 százalékát teszi ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!