3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Annyira nem sikerül nyereségessé tenni a működést, hogy történetét tekintve gigantikus veszteséggel zárt Mészáros Lőrinc balatoni borászata.

Csúcskategóriás, az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozóját és pincészetét, a Canter Borház Kft.-t vette meg Demján Sándortól Mészáros Lőrinc - járta körbe ez a hír és jellemzés a magyar sajtót még 2017 augusztusában. Az azóta eltelt időben pedig látszólag nem sikerült belerázódnia a borászat világába a volt felcsúti polgármesternek. Az addig kisebb-nagyobb mínuszokat termelő cég az eltelt pár évben csak még nagyobb veszteségeket hozott össze. A tavalyi év ráadásul ritka rosszul sikerült, hiszen a néhány évvel ezelőtti több mint 350 milliós bevétel 2018-ra 222, majd tavaly 122 milliósra zuhant.

A kiegészítő mellékletből kiderül, ehhez a csökkenéshez több bevételi forrás változó mértékű elapadása járult hozzá. Nem volt nagy tétel, de semmi nem folyt be a kasszába az EU-n belüli borértékesítésből, és 30 milliótól estek el a szőlőértékesítés lenullázódása miatt. Negyedével (36 millióval) 88 millióra csökkent a borértékesítésből befolyt bevétel, és negyedére, 13 millióra esett vissza a bérmunkából származó pénzösszeg is.

Gyakorlatilag két tevékenység volt az, ami az előző évinél valamivel többet hozott a konyhára: 308 ezerr több pénz, 3,8 millió folyt be az elvégzett laborvizsgálatoknak köszönhetően, és 3,5 millióval 15 millióra emelkedett a bérleti díjakból származó bevétel.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ezzel párhuzamosan ugyan az anyagjellegű ráfordításokon is tudtak spórolni, 186 milliós kiadás után tavaly 110 milliót könyveltek el, ellenben a személyi jellegű ráfordítások értéke 51 millióról 65 millióra emelkedett. Utóbbi azonban egyértelműen a cégnél végrehajtott béremeléssel magyarázható, hiszen az átlagos dolgozói létszám tavaly 11 főre csökkent a korábbi 12-ről. Ennek eredményeként

az átlagos bruttó bér 411 810 forintra emelkedett a 2018-as 288 284 forintról.

A beszakadó bevételek nyomán már üzemi szinten is az előző évinél hatszor több veszteséget mutattak ki Mészárosék: 24 millió után 160 millió lett a mínusz. Mivel pénzügyi műveletekből gyakorlatilag elhanyagolható nagyságrendú vesztesége keletkezett a cégnek, adófizetési kötelezettség sem volt, az adózott eredmény megegyezik ezzel az üzemi eredménnyel. 160,5 millió forint veszteség lett a végső számla egyenlege, hasonló nagyságrendű mínuszra az elmúlt jó néhány évben biztosan nem volt precedens.

Bár gyakorlatilag évek óta szinte csak veszteségesen működik a Kft. fennállna a veszélye annak, hogy egyszer csak ez a sok mínusz elapasztja a cég saját tőkéjét és mínuszba fordul. Emiatt azonban mégsem kell Mészáros Lőrincnek aggódnia, mivel egy tetemes, 928 millió forintos lekötött tartalékkal rendelkezik a cég, így a saját tőke is jelentős: 934 millió forint. Tavaly egyébként a tartozásait is csak növelte a Canter Borház Kft., 1,3 milliárd után 2019-ben 1,33 milliárdot tartottak nyilván a könyvekben. Ennek jelentős része azonban házon belül van, hiszen 1,29 milliárd forint az az összeg, amit rövid lejáratú kötelezettségként könyveltek el kapcsolt vállalkozással szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!