2p

Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn levélben kért információkat a kormánytól arról, hogyan hajtja végre a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások nagy részének felszabadításához kötött igazságügyi reformot, tudta meg a Népszava megbízható forrásoktól. A brüsszeli testület a válaszok függvényében fogja értékelni a magyar hatóságok teljesítményét: ha kedvező minősítést ad, akkor néhány hónapon belül elindulhatnak a kifizetések a hét évre mintegy 22 milliárd eurót tartalmazó kohéziós borítékból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július végén azt mondta, hogy Magyarország teljesítette az igazságszolgáltatással kapcsolatos „mérföldköveket”, így innentől kezdve nem lehet akadálya a kifizetéseknek. Az Orbán-kormány július végén el is küldte az első, 238 millió euróról szóló számlákat Brüsszelbe, amelyekből az Uniónak 202 milliót kell finanszíroznia. A számlák megérkezésétől kezdve az EB-nek három hónapja van rá, hogy értékelje a pénz folyósításához kötött feltételek teljesítését, majd két hónap alatt kell az összeget átutalnia.

A brüsszeli testület meg is kezdte az elemzést, és szűk két hónap múltán arra a következtetésre jutott, hogy pótlólagos kérdéseket intéz Magyarországhoz a reform megvalósításáról.

A levél elküldése egyben azt is jelenti, hogy a válaszok megérkezéséig nem ketyeg az óra, azaz az eredetileg kalkulált három hónapnál tovább tarthat az értékelés.

A lap úgy tudja, hogy az EB kilenc kérdést tett fel a kormánynak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!