19p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Kína globális gazdasági nyomulása számos olyan történetet szállított az elmúlt években, melyek alapján minimum vakmerőségnek tűnik az ázsiai nagyhatalommal való közösködés. Persze nem minden hitelezés fordul adósságcsapdába, de miután Magyarország a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával, és most már a Fudan Egyetem betelepítésével is több százmilliárd forintos kínai kölcsönöket vesz fel, puszta elővigyázatosságból is indokolt megnézni, hogyan alakulhat egy Kínával közös gazdasági együttműködés akkor, amikor a legrosszabb forgatókönyv valósul meg.

Magyarország és Kína kapcsolata az elmúlt pár évben látványosan szorosabbra fonódott. Előbb az Övezet és út (korábban Egy övezet, egy út, amúgy Belt and road, de leginkább BRIC) kezdeményezés keretében összehozott Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása váltott ki komoly felhördülést az Orbán-kormány kritikusaiból, most pedig a Fudan egyetem betelepítése borzolja a kedélyeket. Különösebben nem kell magyarázni, miért: Kína jó ideje nyomul globálisan, hogy átvegye a vezető szerepet a világban az USA-tól, és már komoly szakirodalma van annak, milyen eszközökkel dolgoznak.

A gazdasági - és ezzel szervesen összefonódva - politikai területfoglalást rendre a szegényebb államok adósságcsapdába csalásával lépik meg. A bejáratott forgatókönyv szerint segítő kezet nyújtanak azoknak az országoknak, melyek például a Világbank vagy az IMF hiteleire kockázatos adósbesorolásuk miatt kevéssé számíthatnak, kölcsönükből látványos infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre a kedvezményezett országokban, ám a projektekből a helyi cégek alig tudnak profitálni, mert a munkák java részét kínai vállalatok végzik el. A hiteleket viszont a nyugaton megszokottnál jóval magasabb kamatokkal kell törleszteni, és ha ez nem megy - márpedig fejlődő országok esetében van úgy, hogy nem megy - akkor a számla kiegyenlítésének kreatív módjaként Kína például hosszú időre átveszi az irányítást az általa épített infrastrukturális beruházás fölött, vagy ráteszi a kezét adott ország fontos ásványi kincseire.

Ez a létező legrosszabb forgatókönyv, nagyot is szól minden egyes ilyen történet. Épp a megrázó erejük miatt azonban torzíthatják is a teljes kép érzékelését. A Diplomat például tavaly több mint 1200 véleményvezért (itt most nem facebookos hőzöngőkre, hanem politikai döntéshozókra, a tudományos élet képviselőire, üzletemberekre és médiavezetőkre kell gondolni) kérdezett meg BRIC-hitelezett országokból - köztük 26 ázsiai ország volt - , és azt találta, hogy szerintük igenis vannak országok, melyek jól jönnek ki a Kínával való üzletelésből.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.