8p

Az elmúlt években folytatott pénzszórás a valóságban még értelmetlenebbnek tűnik, mint amennyire a hírek alapján gondoltam. Egy meleg nyári délután kísérőmmel körbejártam Kisvárda milliárdokból formálódó szórakoztatónegyedét.

"Seszták Miklós olyan itt már, mint Orbán Viktor Felcsúton"

Kisvárda egy 16 ezer fős kisváros Magyarország legkeletibb csücskében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Mint sok más település, ez a város is büszkélkedhet néhány híresebb élő és már elhunyt személlyel, ám mind közül mégis talán Seszták Miklós, a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere fog kiemelkedni. A város történetébe nemcsak a kormányzatban betöltött posztjával írta be magát, hanem azzal is, hogy milliárdokat irányított a város költségvetésébe különféle - látszólag értelmetlen - beruházásokra.

"Seszták Miklós olyan itt már, mint Felcsúton Orbán Viktor" - mondta helyi idegenvezetőnk, amikor besétáltunk a stadionhoz vezető kapun. "Már egyfajta személyi kultusz övezi őt" - tette hozzá.

Talán némileg ideje korán, a szórakoztatónegyed felé tartva fogalmaztam meg a kérdésemet, miszerint a sajtóban sorra megjelenő elképesztő tervekhez mit szólnak a helyiek.

"Aki Seszták-párti, azt nem zavarja, felőlük csinálhatna bármit. Aki pedig nem az, nem tud mit tenni ellene, elfogadja" - hallom a szinte már rezignált választ.

Ezen a környéken, ahol alig van érdemi munkalehetőség, a vásárlóerő is az országos átlag alatt van, a talán hiába várt turistaözönnel kecsegtető jövő egyelőre élteti az új munkahelyekbe vetett hitét a helyieknek. Amíg él a remény, addig talán kiegyeznek az elképesztő ötletekre elszórt milliárdokkal, bár az vitán felül áll, hogy ezeknek a forintoknak sokkal jobb helye is lehetne.  

Stadion és sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
Stadion és sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

Időközben közelebb érünk a több mint 2 milliárd forintból felhúzott stadionhoz, ami mellett a fedett edzőcsarnok fehér kockaépülete készteti hunyorgásra az embert. Fehér térkő, fehér csarnok, fehér edzőcsarnok, a környezet az amúgy is fullasztó meleget csak még elviselhetetlenebbé teszi. A környék kihalt, bár a szomszédos vár felől gyerekhangokat hallani; egy vélhetően általános iskolásokból álló csoport tölti a fák árnyékában a nyári délutánt. Rajtuk kívül azonban sehol senki, pedig nem messze innen található a nemrég felhúzott sportszálló is, melynek teraszán két ember hűsölt, vendégeknek, turistáknak nyoma sincs. A Várnál egy uniós pályázatról tájékoztató tábla áll, miszerint annak turisztikai fejlesztése 1,5 milliárd forintból valósul meg. Az 1400-as években létesített vár ennek ellenére szinte csak egy romos falat jelent egy toronnyal.

"Régen ide még fel lehetett menni, a fiatalok kedvelt helye volt ez - főleg nyáron. Most viszont már senki nem jön ki ide, a szomszédba felhúzott sporthotelt is a kihasználatlanság jellemzi. Akkor volt megtöltve, amikor a készenléti rendőröket kellett elszállásolni egy időre" - meséli a vezetőm.

A vár és mellette a sportszálló (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
A vár és mellette a sportszálló (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

Közben már a stadionhoz vezető térkővel burkolt úton haladunk, közben pedig sorra hívják fel a figyelmemet a focipályákra, és azok kihasználatlanságára, melyek közül az egyik közvetlenül a vár tövében helyezkedik el. Mint meséli, ez volt a focicsapat régi pályája - ma már ezt is termálvízzel fűtik, nemcsak a stadion gyepénél építették ki ezt a technológiát. Egy pálya, két pálya, három pálya - próbálom gyorsan összeszámolni a látóteremben tornyosuló bekerített zöld területeket. Ez a mennyiség elméletileg még indokolt is lehetne az utánpótlás-nevelés miatt. Kísérőnk szerint azonban az akadémia semmiben sem különbözik az élvonalbeli csapattól: ahelyett ugyanis, hogy környékbeli fiatalokból nevelnék ki a jövő reménységeit, jellemzően még magyarul sem tudó ukránok - papíron kárpátaljai magyarok - tanulják a labdarúgás csínját-bínját a kisvárdai akadémián.

Be kell vallanom, nem vagyok a fejlődés ellen, mégis körbenézve a vakító és kihalt környezeten, nehezen jutok szóhoz. Számos cikket írtam már a különféle kisvárdai álmokról, tökéletesen tisztában voltam azzal, mi várhat ezen a környéken. A kertvárosi rész szomszédságában formálódó szórakoztatónegyed testközelsége mégis letaglóz. Az érzés pedig csak fokozódik, amikor az út végére érünk. Jobb oldalon a stadion, előttem egy füves, gazos terület, ha jobbra nézek egy félkész acélvázból formálódó csarnokot látok. Kísérőm is meglepődik, mivel nemrég annak még nyoma sem volt.

- Ez a Terror hajónak épül?
- Nem tudom, ez mi lesz. A hajó a csúszdapark mellett már látható, a csarnok is felépült hozzá. Most már nem látszik annyira, de ott lesz a Robin Hood-díszlet mellette. Az ott pedig - mutat 11 óra irányába - állítólag az Antonio Banderas-os Zorro egyik jelenetének a díszlete. Ezt csinálják: a leselejtezett díszleteket felvásárolják, aztán majd itt kiállítják.

Mint kiderült, a kisvárdai moziőrületben nemcsak a környékről származó világhírú személyek (Alfred Czukor, Tony Curtis) játszhattak szerepet. Rendszeresen felbukkant az elhunyt Andy Vajna is - jó viszonyt ápolt Seszták Miklóssal, akihez volt, amikor szinte titokban, vonattal érkezett le.

A Zorro-díszlet mellett közvetlenül formálódik egy egyelőre felismerhetetlen homlokzat, kicsit odébb a másik oldalán egy western-stílusú kocsma díszlete árválkodik, vele szemben pedig leginkább egy luxusvilla homlokzatára emlékeztető építmény áll már. A terület nyilvánvalóan rendezetlen még, így nem is rovom fel magamban a kuszaságot, az összhang hiányát - elvégre egy díszleteket felvonultató területtől mi mást is várhatnék, mint különböző stílusok és színek katyvaszát. Amin viszont nem tudom túltenni magam, az a díszletek között tornyosuló távközlési adótorony, ami minden bizonnyal egyéb lehetőség hiányában a park részét fogja képezni.

Zorro-díszlet és a luxusvilla (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
Zorro-díszlet és a luxusvilla (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

Ha eddig nem sugárzott volna az átgondolatlanság a területről és a különböző projektek halmazáról, akkor a western-kocsma és a csarnok közötti gazos, füves részre irányuló kérdésem után már nem lett volna helye másnak. Kísérőm szerint ott lesz a több mint 700 férőhelyes parkoló egy része. Szerettem volna logikát találni abban, hogy miért célszerű a látványosságok sorát egy parkolóval megszakítani, de akárhogy próbálkoztam, nem sikerült.

Közben már a stadion felé vettük az irányt, melynek egyik kapuja az eddigiekkel ellentétben immár nyitva volt. Kísérőm elmondása szerint nemrég nyitották ki, hogy bármikor bárki benézzen, eddig nagy volt a titkolózás. Olyannyira, hogy egy időben három személy fotója is körbe volt adva a terület biztonsági őreinek és személyzetének, az illetéktelen érdeklődő felbukkanása esetén egyből Seszták Miklóst kellett hívniuk. Ugyanilyen nagy a titkolózás a közelben épülő teniszakadémiával kapcsolatban is; az "oda vezető út is le van zárva" - meséli a megye ügyeire jól rálátó vezetőm.

Szabolcsveresmarton sem áll meg a beruházás a teniszakadémiánál, az ottani tavon - melynek halőre Seszták Miklós gyermekkori jóbarátja - már lehet csónakázni is. Olyan tervek is vannak, miszerint a tavat a csatornákon keresztül összekötnék a kisvárdai tóval. Így a teniszakadémitól le lehetne majd csónakázni a nagyjából 8 kilométerre lévő kisvárdai várhoz, stadionhoz és szórakoztatónegyedhez.

Mindeközben a stadion közvetlen közelébe értünk; el kell ismernem önmagában impozáns látványt nyújt, ámbár hiába a sport iránti rajongásom, a létesítmény létjogosultságával hosszas vitába tudnék szállni. Az újabb érvek pedig akkor fogalmazódnak meg bennem, amikor kiderül: a stadion, a filmstúdió és minden más itt a területen a várat körbevevő egykori mocsaras területre épült fel. A filmstúdió területe éppen ezért is volt építésre alkalmatlan kategóriába besorolva.

 (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
(Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

A filmstúdió és a stadion után is akadt még látnivaló, egy pár perces autóút után a fejlesztési terület másik oldalán lehet megtalálni a Aquacinemát, a nemrég épített kisvárdai csúszdaparkot, mellette pedig a Terror című sorozatban feltűnő hajót. A hajó kiállításául szolgáló csarnokra egyébként már akkor kiírták a közbeszerzési eljárást, amikor Magyarországon még nem is futott az 1846-os Franklin-expedíciót feldolgozó sorozat.

A Terror hajó (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
A Terror hajó (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

A csarnok körüli terület jelenleg is építési területnek számít, de hogy mi készülhet, az nem volt nyilvánvaló. Feltűnt azonban a szomszédban lévő csúszdapark vendégserege, illetve annak vártnál elmaradó létszáma. Annak ellenére, hogy látogatásom idején már tombolt a nyári szünet és a kánikula, nem voltak annyian, mint az ilyenkor várható. Láthatóan a csúszdáknál sem kellett őrült sorokat kivárni, mint arra mondjuk Hajdúszoboszlón vagy Mogyoródon készülhet fel a strandolni vágyó.

Igaz, a környékre jellemző vásárlóerő tükrében meglehetősen magasnak tűnik a jegyár. Egy felnőtt idén már 4900 forintért használhatja a strandot és a csúszdaparkot is (egy évvel ezelőtt még 3900 forint volt a komplex napijegy ára, bár akkor még félkész állapotban volt a csúszdapark, azt idő előtt nyitották meg). Mindeközben a Kisvárdától mindössze 25 km-re található vásárosnaményi Atlantika Vízividámparkban is 13 csúszdát lehet használni a honlap szerint, ezekért viszont elég 2500 forintot kiperkálni.

(Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)
(Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

A kisvárdai látványosságok sora azonban ezzel nem ért még véget: lesznek a közeli tóban kalandparkként szolgáló mesterséges szigetek, a tóba süllyesztett virtuális akvárium is. Egy dolgot viszont nagyon hiányoltam: a fejre állított tájházra igazán kíváncsi lettem volna. Ehhez viszont még a helyi kísérőm sem tudott elvezetni, az ugyanis a mai napig nem készült el, holott már végezni kellett volna a kivitelezéssel.

"Még a helyét sem tudjuk. Ez is olyan, mint a lórehabilitációs központ. Lesz, de senki nem tud róla semmit sem."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!