Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A második negyedévben padlót fogó magyar GDP-adat esetében a gyengülésben erősen közrejátszott a beruházások drasztikus visszaesése. Noha az ősz folyamán újabb korlátozások jöttek, amelyek megakasztották a kilábalást, a beruházások harmadik negyedéves alakulása is ad egyfajta helyzetképet a gazdasági kilábalásról.

Ha csak a híreket figyeljük, akkor úgy tűnhet, beruházások terén jól állunk. A Magyar Nemzeti Bank néhány hete duplázta meg az NHP Hajrá programra fordítandó összeget, és a beruházási támogatások is pillanatok alatt elfogynak. Tizenöt perc alatt 350 magyarországi vállalat nyújtotta be pályázatát a beruházásokat támogató újabb kiírásra, a programot le is kellett zárni - közölte szerdán például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szerda délben nyílt meg az a program, amely 61 milliárd forintos keretösszeggel biztosít egyharmadnyi, maximum 800 ezer eurós támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházások mellett kötelezik el magukat annak érdekében, hogy senkit ne kelljen elbocsátani - mondta el a miniszter a kormányülés után feltöltött videóban. Az is igaz, hogy akár az MNB-től igényelt pénzből, akár a megítélt támogatásokból nem lesz azonnal realizált beruházás, még egy gyorsabban kivitelezett projekt is több hónapos átfutással valósulhat meg.

Ugyanakkor a kedvezőnek tűnő hírek miatt nem túl örömteli a beruházásokról a KSH által közzétett adatsor. 2020 III. negyedévében a tárgyidőszaki fejlesztések volumene az előző év azonos időszakitól a nyers adatok szerint 12, az előző negyedévitől – szezonálisan kiigazítva – 2,1 százalékkal maradt el. A beruházások a legtöbb nemzetgazdasági ágban visszaestek, viszont a járványhelyzettel összefüggésben az egészségügyben közel duplájára nőttek.

Ezen kívül még néhány, összességében kisebb súlyú területen, például a kereskedelemben (6,3%), az információ-kommunikációban (3,4%) és a közigazgatásban (2,1%) is emelkedett a beruházási volumen. A fejlesztések visszaesését elsősorban a nagyobb létszámú vállalatok okozták, körükben főként a külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok mérsékelték a beruházásaikat. 2020 első három negyedévében összességében 8,6 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

A beruházási teljesítmény 55 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene nagymértékben – az előző negyedévit is meghaladóan – 18 százalékkkal csökkent, amiben kiemelt szerepet játszott a járvány gazdasági hatásai következtében létrejött elégtelen piaci kereslet, valamint a korábbi időszakokban kiépült fölösleges szabad kapacitások. Ugyanakkor a beruházások 16 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések csupán kismértékben, 7,2 százalékkal maradtak el a bázisidőszaktól, részben az uniós forrásból finanszírozott projektek volumenének mérsékelt csökkenése következtében.

Nem pörögnek a beruházások  (Illusztráció MTI fotó - Ceglédi Zsolt)
Nem pörögnek a beruházások (Illusztráció MTI fotó - Ceglédi Zsolt)

Ha szektorok szerint nézzük, akkor az derül ki, hogy a nemzetgazdasági ágak több mint felében kisebb lett a beruházási teljesítmény. A nemzetgazdasági beruházások közel negyedét jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a III. negyedévben nagymértékben (18%-kal) visszaestek. Ezen belül az alágak túlnyomó többségében jelentősen csökkentek a fejlesztések, kiugró mértékben a nagy súlyú járműgyártásban, a gép, gépi berendezés gyártása, valamint a vegyi anyag, termék gyártása területén. Ugyanakkor a korábbi időszakokban elkezdett nagyszabású projektek révén néhány alágban jelentősen nőtt a volumen, például a villamos berendezés gyártása, az egyéb feldolgozóipar és a gyógyszergyártás esetében.

A most közölt adatok egyébként azért is adhatnak okot aggodalomra, mert a korábbi kormányzati és MNB-s előrejelzések szerint a kilábalásban a beruházások felpörgetése kulcsszerepet kapott (volna). Ha figyelembe vesszük, hogy a június-szeptemberi időszak viszonylag nyugodt volt, hiszen addig a korábbi korlátozások jelentős részét feloldották, és újakat még nem vezettek be, akkor a KSH által mért visszaesés aggodalomra adhat okot.

Mfor.hu vélemény
Az idei évben nagy csoda már aligha várható, Varga Mihály szerdán nyilatkozott úgy, hogy idén a gazdasági visszaesés mértéke 6,4 százalékos lesz. Ugyanakkor a magyar kormány és az Európai Unió között kialakult feszült helyzetre reagálva a miniszter azt mondta, hogy Brüsszel nélkül is boldogulunk. Ezt azonban nem támasztják alá a harmadik negyedéves beruházási adatok, amelyek azt sugallják, hogy a nagyvállalatok bizalmának visszanyeréséhez és a költségvetés által finanszírozott beruházások felpörgetéséhez is nagyon kellene a brüsszeli – eurómilliárdokban megtestesülő – hátszél. Nagy kérdés persze, hogy a kormányzat hogyan tud kilépni arcvesztés nélkül abból a szituációból, amibe a költségvetési vétóval navigálta magát. Véleményünk szerint a gazdasági folyamatok miatt rákényszerülhet Orbán Viktor arra, hogy kompromisszumot kössön Brüsszellel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.