Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Már lát bizonyos pozitív jeleket az MNB, de az üzleti ingatlanok többségénél csak az év vége felé és még inkább jövőre lehet érdemi kedvező változásokra számítani - derült ki a jegybank friss jelentéséből, aminek részleteit szerdán délután mutatták be online sajtótájékoztatón. Az irodaházaknál, a bevásárlóközpontoknál és a hoteleknél hozamemelkedés volt, ami a 15-20 százalékos értékcsökkenés eredménye, csak az ipari és logisztikai területen tapasztaltak értéknövekedést.

Legutóbb tavaly októberben foglalkozott a szektorral a jegybank, akkor, a járvány második szakaszában voltunk és nagy visszaesésről számolt be az MNB. Már akkor is látszott, hogy az ipar-logisztika kivételével minden kereskedelmiingatlan-szegmensben csökkent a kereslet, a foglaltsági-kihasználatlansági adatok romlottak, a kiskereskedelmi szegmensben pedig bérleti díjcsökkenés is mutatkozott.

Az e-kereskedelem nagyon megdobta a raktárigényeket (pixabay.com)Az e-kereskedelem nagyon megdobta a raktárigényeket (pixabay.com)

A 2020-as év második felét a közelmúltban elemezték és kiderült, hogy a járvány harmadik hulláma tovább rontotta a mutatókat. A kiskereskedelmi egységeknél a látogatók száma és a forgalom is 40 százalékkal zuhant, a bérleti díj ugyan 20 százalékkal mérséklődött, de ez alig enyhített az üzletek terhein. (Rengeteg került a csőd szélére, írtuk ezzel kapcsolatban a közelmúltban.)

A leértékelődésből adódó befektetői érdeklődés várható növekedésére vonatkozó kérdésünkre az MNB szakértői azt mondták: opportunista befektetők feltűnése nem valószínű, ugyanis nincs túlkínálat plázákból, ami lejjebb vinné az árakat, ezen kívül a lakosság javuló jövedelmi helyzete miatt a kiskereskedelmi üzletekben kínált áruk kereslete emelkedni fog, s ez javítja a központok tulajdonosainak helyzetét. Azt viszont elismerték, hogy a központok mögötti finanszírozási feltételek szigorodtak az elmúlt évben, s a kiskereskedelmi szektor nem túl népszerű a bankok körében, nem nagyon sietnek finanszírozni vagy refinanszírozni ilyen projekteket.

A mostani jelentésben a tavaly őszihez hasonlóan jelentős kockázatokat azonosítottak az irodapiacon. Tartósnak vélték az otthoni munkavégzést, ami kihatással lesz az irodapiaci keresletre. Nagy Tamás igazgató így fogalmazott:

"Már nem lehet leállítani a megkezdett és 2021-2022-es átadású beruházásokat, így a következő 1-2 évben 12 százalékos állománybővülés és 10 százalék fölötti kihasználatlanság várható (jelenleg 9 százalék - a szerk.)"

Az MNB által életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) meglátása szerint - erre utalt az igazgató is - a járvány ellaposodása után egyfajta hibrid munkavégzés lesz szinte mindenütt az országban."Heti egy nap home office mintegy 20 százalékos keresletcsökkenést hozhat" - fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a foglalkoztatottság vélhetően 4-5 százalékkal is növekedhet, ami mégiscsak lassíthatja az irodai kereslet esését.

Biztosnak látszik, hogy a kereslet alacsonyabb szinten normalizálódik a COVID előtti időkben megszokott "normális" szinthez képest. Az MNB előrejelzése szerint a B és C kategóriájú irodaházaknál lehet további bérletidíj-csökkenésre számítani, ami befektetési kockázat. 

Itt szintén rákérdeztünk arra, hogy az MNB milyen mértékű szigorításra számít az irodaprojektek finanszírozásánál. Azt a választ kaptuk, hogy tavaly 30-ról 50 százalékra vagy afölé emelkedett a bankok által elvárt előbérlet aránya, de idén ezen már nem emeltek, inkább stagnál ez a mutató, itt is lassú normalizálódás várható. Általában is elmondható, hogy az üzleti ingatlanok legtöbb csoportjának a finanszírozása kikerült a bankok fókuszából. A pénzintézetek az ipari és logisztikai központokat és a lakásberuházásokat részesítik előnyben, ezekre adnak pénzt.  

Tavaly a befektetési hozamok évek óta tartó csökkenése megállt, a prime hozamok az iroda és kiskereskedelmi szegmensekben emelkedtek, míg az ipar-logisztika esetén nem változtak. A LITT szakemberei a befektetési aktivitás növekedésének elindulását 2021 végére és 2022 elejére várják. Telkek iránt már most is hatalmas az érdeklődés.

A szállodákban és a kiskereskedelmi ingatlanokban a cél még hosszú ideig a fenntartási költségek fedezéséhez szükséges forgalom elérése. Már akkor látszott, hogy a reálgazdasági kilábalás a korábban vártnál jobban elhúzódhat, s ez e két területre hat leginkább negatívan. Az MNB mindamellett érzékeli, hogy a szállodaberuházók rugalmasan igyekeztek a kereslethez igazítani a fejlesztéseiket, tavaly év végére a 2019-es 7000 tervezett új szobaszámot 4000 körülire vitték le. A jegybank szerint a régió más fővárosaihoz képest Budapest ezen a téren kicsit jobban áll, a külföldi turizmus várhatóan lassan visszatér és ez indokolttá teheti a tervezett beruházások zömét.  
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.