<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.

 • Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén. A bizottsági elnök 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal érkezett az ukrán fővárosba.

Ukrán tűzérségi egység a déli fronton. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook
Ukrán tűzérségi egység a déli fronton. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

 • Az európai küldöttség olyan javaslatokkal érkezett Kijevbe, amelyek biztosítják Ukrajna egyidejű hozzáférését az EU egységes piacához" - mutatott rá Von der Leyen. "Látogatásunk a befektetők felé is üzenetet kell hogy küldjön: Ukrajna tovább fog haladni az európai úton. Ambiciózus reformterve van, nemcsak azért, mert az EU ezt kéri, hanem mert az ukránok tudják, hogy ez az út egy erősebb Ukrajna felé vezet" - hangsúlyozta. Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy az ukránok bátorsága inspirálja az EU-t, és új célt adott neki. "Az EU Ukrajnával lesz, ameddig csak szükséges" - mondta.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az együttes ülésen úgy vélte, hogy idén már nem lesznek akadályok az Ukrajna teljes jogú uniós tagságáról szóló tárgyalások előtt. Reményét fejezte ki, hogy ez év tavaszán az Európai Bizottság értékelést ad arról, Ukrajna miként hajtja végre azt a hét uniós ajánlást, amelyeket az uniós tagjelölti státusz megszerzésekor kapott. "A végéhez közeledik az ukrán kormány és a parlament munkája a hét uniós ajánlás ügyében. Tavasszal elérkezik az időközi értékelés ideje ezen ajánlások végrehajtásáról" - mondta az államfő.
 • Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország gyorsítja az európai szankciókhoz való alkalmazkodás ütemét. "Most azt látjuk, hogy az európai szankciók üteme kissé lelassult. A terrorista állam éppen ellenkezőleg: fokozza a szankciókhoz való alkalmazkodása ütemét. Ezt korrigálnunk kell. Hiszünk abban, hogy együtt meg tudjuk csinálni" - mondta Zelenszkij Ursula von der Leyenhez fordulva. Az ukrán elnök szerint az Oroszországgal szembeni szankciópolitika szempontjából az egyik legfontosabb összeurópai feladat, hogy csökkentse az Oroszországi Föderáció azon képességét, hogy megkerülje a már bevezetett szankciókat.
 • Az Európai Bizottság elnöke afelől biztosította az ukrán kormányt, hogy február 24-ig elfogadják az Európai Unióban az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot. Emellett szavai szerint a G7-es együttműködés keretében új határárat készülnek kiszabni az Oroszországból származó kőolajra. Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszországnak fizetnie kell az Ukrajnának okozott pusztításért.
 • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az európai küldöttséggel folytatott kijevi tanácskozást követő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnának az orosz agresszió utáni újjáépítésének költsége már most meghaladja a 600 milliárd eurót. Hangsúlyozta, hogy az újjáépítést azonnal meg kell kezdeni, nem kell megvárni vele Ukrajna győzelmét.
 • Von der Leyen elmondta, hogy az EU az ukrán ügyészekkel együttműködve nemzetközi központot kíván létrehozni az ukrajnai agresszió bűncselekményének üldözésére, amelynek székhelye Hágában lenne. E központ célja a bizonyítékok összegyűjtése és tárolása a jövőbeni bírósági eljárásokhoz, függetlenül attól, hogy az egy különleges bíróságon vagy más módon történik.
 • Az Európai Parlament megszavazta az Ukrajna EU-hoz való csatlakozásának ütemtervét. Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal azt mondta, hogy Ukrajna két éven belül csatlakozna az EU-hoz, de a valóságban ez valószínűleg sokkal tovább tarthat.
 • A brit miniszterelnök, Rishi Sunak azt mondta, hogy vadászgépek Ukrajnába küldése "hónapok, ha nem évek" kiképzését igényelné, és hogy a leghatékonyabb módját keresi annak, hogy segítse Kijevet a győzelem biztosításában.
 • Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re, az ország védelmi minisztere szerint. A francia médiának nyilatkozva Olekszij Reznyikov elmondta, hogy Oroszország nagy mozgósított csapatkontingenst fog bevetni. A szeptemberi 300 ezer sorozott katona általános mozgósítására utalva azt állította, hogy a határon lévő számok azt sugallják, hogy a tényleges létszám közelebb lehet az 500 ezerhez.
 • Oroszország figyelmeztetett, hogy "lehetőségei vannak" arra, hogy válaszoljon az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállításokra, ami nem csak arról fog szólni, hogy "páncélozott járműveket használnak". A náci Németország ellen a sztálingrádi csatában aratott szovjet győzelem 80. évfordulója alkalmából tartott beszédében Vlagyimir Putyin utalt Oroszország hatalmas nukleáris fegyverarzenáljára, és arra figyelmeztetett, hogy "azok, akik arra számítanak, hogy a csatatéren győzni fognak, nyilvánvalóan nem értik, hogy egy modern háború Oroszországgal teljesen más lesz számukra".
 • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt nyilatkozta, hogy Oroszország fegyverzetszállítói "jelentősen" növelni fogják a haditechnikai eszközök szállítását az idei év folyamán. Medvegyev, aki a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, és felügyeli a fegyvergyártással foglalkozó kormánybizottságot, azt mondta, hogy az új szállítások segítenék Oroszországot abban, hogy "megsemmisítő vereséget" mérjen Ukrajnára a csatatéren.
 • Csütörtökön két orosz rakéta csapódott be Kramatorszkban, miután szerda este a kelet-ukrajnai város egyik lakóházát találat érte, amely legalább három ember halálát okozta és húszat megsebesített. A legutóbbi csapásoknak civil áldozatai voltak - közölte a regionális katonai közigazgatás vezetője, Pavlo Kijrilenko, de nem volt világos, hogy hányan. Emellett két ember meghalt orosz lövedékektől a déli Herszon régióban.
 • Egy magas rangú orosz hadnagy, aki elmenekült, miután Ukrajnában szolgált, leírta, hogy országa csapatai hogyan kínozták a hadifoglyokat, és egyeseket nemi erőszakkal fenyegettek meg. "Személyesen láttam, ahogy csapataink ukrán katonákat kínoznak" - mondta a Guardian-nak telefonon Konsztantyin Jefremov, aki a legmagasabban rangidős katona, aki felszólalt a háború ellen. "Megkönnyebbülést érzek, hogy végre beszélhetek azokról a dolgokról, amiket láttam".
 • Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában - mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Franciaország és Olaszország Kijev kérésére megállapodott abban, hogy SAMP/T légvédelmi rendszerüket szállítják Ukrajnának, hogy segítsenek megvédeni az ország kritikus infrastruktúráját és városait az Ukrajnát rendszeresen érő orosz rakétatűz ellen.
 • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy nyitott arra, hogy F-16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának, ha a döntést a NATO-szövetségesekkel együtt hoznák meg. A Bildnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy értékelése "azon alapul, hogy a NATO-országok közösen döntenek", és hogy a döntéshez az "egész" szövetség stratégiai megfontolására van szükség.

(via MTI, The Guardian)