1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén ismét csökkentette a jegybanki alapkamatot, a döntés okairól, a várható makrogazdasági folyamatokról Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tájékoztat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén újabb 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a döntésről Virág Barnabás tart sajtótájékoztatót. Kövesse velünk percről percre!

A kamatfolyosó szélessége nem változott

A Monetáris Tanács döntése értelmében a kamatfolyosó két széle szintén 50-50 bázisponttal csökkent.

Kisebb libikókázásba kezdett a forint

A kamatdöntés bejelentése előtt pár perccel egy euróért 385,15 forintot kellett fizetni. 14 órakor az árfolyam 385,60 forint/euróra ugrott, majd visszament 385,15-re a kurzus. A bejegyzés keltekor 385,46 forintot kell fizetni egy euróért.

További árfolyamokat az ugyancsak a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelő oldalán talál. >>

Óvatosság

Továbbra is óvatos lesz a Monetáris Tanács a kamatdöntések során – kezdte tájékoztatását Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

A pénzügyi stabilitás kiemelten fontos a dezinflációs folyamat során – tette hozzá.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A FED később kezdheti meg a kamatcsökkentési folyamatot, mint az Európai Központi Bank, a divergencia a volatilitás növekedését eredményezheti – mondta Virág Barnabás.


Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

Szép számok

A magyar hozamfelárak a fejlett európai és a régiós piacokhoz képest is csökkentek, ami a jól alakuló makroszámoknak köszönhető – közölte Virág Barnabás. Az olaj ára ismét csökkenésnek indult, míg a földgáz ára stabilan 30 euró körül alakul – közölte az alelnök.

A szolgáltatások inflációja továbbra is magas

A piaci szolgáltatások inflációja továbbra is magas a visszatekintő árazás miatt. Ezt a károsnak nevezett gyakorlatot, mely az infláció csökkentésének folyamatát lassítja, a jegybank folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri – mondta az MNB második embere.

GDP és reálbérek

Az első negyedéves, negyedéves szinten 0,8 százalékos, éves szinten 1,1 százalékos növekedés jó, a második fél évben tovább gyorsulhat – vélte Virág Barnabás. A reálbér-növekedés 5 százalék fölött alakulhat az év egészében – tette hozzá.

A folyó fizetési mérleg egyenlege márciusban még az egyébként remek februárinál is jobb volt – mondta Virág.

Megint a szolgáltatások

A világgazdaságban erős dezinflációs periódus zajlik, ám a szolgáltatások inflációja globálisan magasan ragadt – közölte Virág Barnabás. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság javul – fűzte hozzá.

A hazai infláció a jegybanki toleranciasávban alakul, de a szolgáltatások visszatekintő árazása itt is gondot okoz – húzta alá.

Jövőre jobb lesz

2025-ben érhető el a 3 százalékos inflációs cél – jósolta Virág Barnabás, hozzátéve, a költségvetési hiánycélok és a külső egyensúlyi folyamatok megtartása fontos.

Mikor lesz vége a kamatcsökkentésnek?

Kérdésre válaszolva Virág Barnabás azt mondta, a júniusi alapkamatszint 6,75-7 százalék lehet, a továbbiakról csak annyit közölt,

„a kamatcsökkentés további tere nagyon-nagyon mérsékelt”,

konkrét számot azonban csak az év második felében mondana.

Mi lesz a reálkamatokkal?

Magas inflációs közegből tartunk alacsony inflációs közegben, ami azzal jár, hogy a várakozások lassabban oldódnak, mint a tényinflációs adatok. Ez nemcsak a szolgáltató szektorra, hanem a befektetésekre is igaz. Így a visszatekintő reálkamatpályákra is jobban kell összpontosítani – válaszolta ugyancsak kérdésre Virág Barnabás.

Még mindig a szolgáltatások

Virág Barnabás kérdésre válaszolva ismét felhívta a figyelmet a visszatekintő szolgáltatásárazás káros hatására. Mint mondta, minél hamarabb felhagynak ezzel a gyakorlattal a szolgáltatók – vagy el sem mozdulnak efelé – annál hamarabb helyreáll a fenntartható növekedési pálya.

Egy opció

A jegybank csak az 50 bázispontos csökkentés opcióját tárgyalta – mondta az MNB alelnöke.

Ennyi volt

Virág Barnabás sajtótájékoztatója véget ért, egy euróért ekkor 385,50 forintot kellett fizetni. A teljes háttérbeszélgetés itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!