2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia földgázhálózatot működtető vállalatai javaslatot tettek további azerbajdzsáni földgáz behozatalára az Európai Unióba - jelentette be Rumen Radev bolgár elnök.

Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában folytatott megbeszélésén Radev elnök kijelentette: a négy EU-tagállam felajánlotta gázvezeték-hálózatát, hogy gyorsabban és olcsóbban érkezhessen azeri földgáz Közép-, Nyugat- és Dél-Európába. Az Európai Bizottság júliusban egyetértési nyilatkozatot írt alá Azerbajdzsánnal az onnan származó földgázimport mennyiségének megkettőzéséről, amellyel szeretnék elérni évente legalább 20 milliárd köbméter gáz behozatalát 2027-re.

"Az elkövetkező években szeretnénk legalább megduplázni a kitermelést és az európai exportot. Megvannak az erőforrásaink hozzá" - szögezte le Aliyev elnök újságíróknak, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán régóta megbízható üzleti partner és gázszolgáltató.

A transzadriai gázvezetéken (TAP), amely a déli földgázfolyosó (SGC) utolsó szakasza, 2021-ben több mint 8 milliárd köbméter azeri földgáz érkezett az európai országokba, köztük Olaszországba. Azerbajdzsán idén 40 százalékkal, 11,2 milliárd köbméterre tervezi növelni európai exportját.

A bolgár elnök hangsúlyozta, hogy egy újabb útvonal gyorsabb és olcsóbb lehet a további földgázimport szállítására.

"Amit ajánlani tudunk, lehetővé teszi (.) az azeri készletek azonnali szállítását a fenti országok integrált földgázvezetékein keresztül" - erősítette meg Rumen Radev.

A bolgár államfő más balkáni politikusokkal és Ursula von der Leyennel, a brüsszeli bizottság elnökével is megbeszélést folytat majd a kérdésről, utóbbi szombaton érkezik Szófiába a Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezeték hivatalos megnyitó ünnepségére. Ez a csővezeték kezdetben egymilliárd köbméter azeri földgázt fog szállítani Bulgáriába.

"Biztos vagyok benne, hogy ezen a hálózaton nemcsak Bulgáriába, hanem Európába is érkezhet nagyobb mennyiségű azeri földgáz, és ez az egész európai földrész energiabiztonságát erősíteni fogja" - tette hozzá Ilham Aliyev azeri elnök.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!