2p

Magyarország egyre jobban lemarad oltások tekintetében. Már csak a tizedikek vagyunk, az oltatlanok pedig szinte minden közösségi-szórakozási lehetőséget élvezhetnek.

Tavasszal még büszkén hirdette az Orbán-kormány, hogy - a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően - Magyarország dobogós az európai uniós tagállamok között az első körös oltások tekintetében. Nyárra, ahogyan számos, kizárólag az EU közös vakcinabeszerzésére támaszkodó ország behozta lemaradását, megváltozott a dicsekvés tárgya: már a teljesen beoltottak aránya számított a siker mércéjének. Mostanra azonban ebben is elapadt hazánk fölénye - írja a Népszava.

Lehet választani Fotó: Vég Márton
Lehet választani Fotó: Vég Márton

A cikk szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai alapján a felnőtt magyar lakosság 64,8 százaléka kapta meg a megfelelő védettséget biztosító két dózist a vakcinában. Ezzel Magyarország a tizedik helyen áll uniós összehasonlításban, a házi vakcinaversenyben szinte mindig élen járó Málta (87,6 százalék) mellett Belgium (74,6), Írország (74,5), Portugália (68,2), Dánia (67,8), Luxemburg (67,4), Spanyolország (67,3), Hollandia (66) és Ciprus (65,1) mögött.

Amennyiben a legalább egy dózissal beoltottak arányát vizsgáljuk, még rosszabb a helyzet: hazánk a maga 66,7 százalékával EU-átlag (73,4 százalék) alatti teljesítményt képes felmutatni, a 27 tagállam rangsorában pedig mindössze a 16. helyet foglalja el.

Hogyan lehetséges az, hogy az Orbán-kormány eddig a magyar felnőttek alig kétharmadát tudta csak bevonni az oltási programba, miközben nyolc tagállamban már 80 százalék, hét továbbiban pedig 70 százalék felett van azok aránya, akiknek legalább egy adagnyi vakcinát beadtak? Az egyik legfontosabb tényező, amely hazánk lemaradását okozhatja, hogy itthon csekély kényszere van az oltások megszerzésének. Az Orbán-kormány a július eleji lazítással majdnem az összes korlátozást eltörölte, szinte minden közösségi-szórakozási lehetőséget megnyitott az oltatlanok előtt - írta a Népszava.

Egyes eseményeken – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!