<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az EBRD támogatása a háború következményeinek enyhítését szolgálja.

Magyarország is részesül azokból a forrásokból, amelyekkel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az orosz-ukrán háború következményeit mérsékelné a szomszédos országokban – mondta Varga Mihály, miután az EBRD elnökével, Odile Renaud-Bassoval tárgyalt Marrákesben. A tárcavezető kifejtette: a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, hogy a finanszírozási támogatás az energiabiztonságra is kiterjedjen – írja lapunknak küldött közleményében a Pénzügyminisztérium.

Magyarország adottságai miatt erősen ki van téve az orosz energia behozatalának. Fotó: depositphotosMagyarország adottságai miatt erősen ki van téve az orosz energia behozatalának. Fotó: depositphotos

Magyarország történelmi adottságai miatt, és mint tengerparttal nem rendelkező ország erősen ki van téve az orosz energia behozatalának – fejtette ki a találkozón a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar törekvések ellenére az alternatív európai csővezeték-infrastruktúrák nem épültek ki, és a nyugatról érkező vezetékek ugyanazt az orosz olajat és földgázt szállítják, mint a keleti irányból érkezők.

Mint mondta: Magyarország energiaellátása biztosított, ezt meg kívánjuk őrizni, ezért hazánk üdvözli, hogy az EBRD beépítette az orosz-ukrán háborúra reagáló támogatási programba az energiabiztonság kérdését. Arra biztatom az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy mielőbb dolgozza ki és hajtsa végre a finanszírozás módjait – emelte ki Varga Mihály.

Az EBRD kétmilliárd eurós kerete az energiabiztonságon felül önkormányzatok és vállalkozások támogatására is fordíthatók. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség támogatására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet programja az első támogatási forduló: a bank készen áll a majdani újjáépítésben, az infrastruktúra helyreállításában való részvételre. A magyar pénzügyminiszter jelezte az EBRD elnökének, hogy Magyarország ebben szintén kész az együttműködésre.

Varga Mihály a találkozón ismételten leszögezte, hogy hazánk továbbra is számít az EBRD aktív szerepvállalására Magyarországon. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.