5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.

A brókercégek csődje miatt a károsultak által alkotott pertársaság 2017 decemberében nyújtott be keresetet az MNB, az állam és az ÁSZ ellen a Fővárosi Törvényszéken. A felperesek a perirat szerint az alperesek felelősségének megállapítását kérik a 2015 tavaszán felszámolás alá vont brókercégek és kapcsolt vállalkozásaik jogellenes tevékenysége által nekik okozott mintegy 28,8 milliárd forintnyi kárral összefüggésben.

A pertársaságot az a P&P Gazdasági Tanácsadó Kft. fogja össze, mely Palotás János és felesége érdekeltsége. Palotás a rendszerváltás idején az egyik legsikeresebb vállalkozónak számított. 2002-től aktív szerepet vállalt Európa legnagyobb független pénzügyi szolgáltató csoportja, a Brokernet Holding létrejöttében. Cége honlapja szerint Palotás „időszakonként aktív befektetőként van jelen a Budapesti Értéktőzsdén”. E minőségében bukhatott sokat a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash 2015 tavaszi csődjén. Legalábbis erre utal, hogy a P&P terelte egy pertársaságba a brókerbotrányok kárvallottjait.

A per 2018 áprilisi indulása kapcsán Palotás egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a Quaestor-károsultak körében mintegy 30 ezer ügyfélnek ígértek teljes kárrendezést, ám ez a vállalás – állítása szerint – nem teljesült. Később az állam már csak 20 ezer ügyfél kárenyhítését vállalta volna, ami kiterjedt néhány Hungária-károsultra is.

A mostani perközösségben eredetileg 1264 Quaestor-, 229 Hungária- és 159 Buda-Cash-károsult volt érintett, zömében idős emberek, akik közül az utóbbi csaknem három évben több mint harmincan is eltávoztak az élők sorából, az ő érdekeiket jogutódjaik képviselik tovább. 

Elkeseredett károsultak a Quaestor épülete előtt. Fotó: MTI - Szigetváry ZsoltElkeseredett károsultak a Quaestor épülete előtt. Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Palotásék álláspontja szerint a károkozást megelőző években – az állam által kizárólagos joggal és törvényi kötelezettséggel ellenőrzött befektetési piacon – az állam intézményei, így különösen az MNB tevékenységét olyan működési zavarok, súlyos mulasztások és jogellenes döntések sorozata jellemezte, amely nélkül az érintett befektetési szolgáltatók nem lettek volna képesek a befektetőket megtéveszteni, befektetési forrásaikat jogellenesen eltulajdonítani.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.