Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A jegybank elnöke ismét felvetette az euró újragondolását, szerinte ugyanis a dél-európai államok helyzetét csak átfogó reformokkal lehetne rendezni.

Angol nyelvű véleménycikket közölt a Növekedés.hu, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György jegyzetében Melvyn Krauss írására reagált. A Financial Timesban publikált cikkben a New York University közgazdász professzora azzal érvelt, hogy a bajba került dél-európai államoknak a közösségen kívüli exportját vissza kellene fogni, ehelyett pedig növelniük kellene az EU-n belüli kereskedelmet, az általuk előállított termékeket az euróövezet északi részének gazdaságaiban kellene értékesíteniük.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Matolcsy György nagyon nem ért egyet ezzel a véleménnyel, szerinte ugyanis ez még inkább fokozná az Európai Unió és az eurózóna megosztottságát is. A déli államok jövőbeni globális gazdaságban betöltött szerepének sem tenne jót az MNB elnöke szerint. Úgy látja, hogy mindez bebetonozná az euróövezet déli régiójának jelenlegi lemaradását a versenyképesség, a beruházások és a csúcstechnológiai export terén is. Összességében az EU számára is kifejezetten káros lenne, hiszen a gazdasági közösséget is visszafogná, és rontaná a pozícióját a globális kereskedelemben, és beruházásokban. Mostani írásában nem tért ki az elnök, de az utóbbi időben számos alkalommal jelezte, hogy az eddigi atlanti fókusz helyett az ázsiai, pacifikus régió lett a világgazdaság motorja, így az EU-nak fel kellene pörögnie, hogy ne maradjon le menthetetlenül.

Az MNB vezetője szerint ehelyett átfogó strukturális reformokat kell indítaniuk az adózás, a pénzügyek, az oktatás és a munkaerőpiac területén annak érdekében, hogy javítsák a déli államok globális és EU-n belüli versenyképességüket. Publicisztikájában azt is írta, hogy a reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben.

Idén nem először ad ennek a véleményének hangot Matolcsy György, hiszen az év elején hasonló húrokat pengetett a Lámfalussy-konferencián. Akkor az MNB elnöke azt mondta, hogy az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség. Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet – emelte ki akkor az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség – tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült – vélekedett januárban Matolcsy György.

Az euró megreformálásáról egyébként már 2019-ben is értekezett a jegybank elnöke. Igaz, akkor – részben a sajtó jóvoltából – szakmai vitába is keveredett a közös európai pénz kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.