6p

Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi rendszeres kamatdöntő ülésén a várakozásokat meghaladó mértékben, 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a monetáris tanács. A piac 100 bázispontos kamatemelésre számított.

Matolcsy György, az MNB elnöke a kamatdöntést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy egybecsengően, teljes egyetértésben hozta meg döntését a monetáris tanács. A jegybankelnök kiemelte, hogy ezzel lezárult az MNB elsőként megkezdett, 16 hónapja tartó és az Európai Unióban a legnagyobb mértékű kamatemelési ciklusa. Matolcsy hozzátette, hogy a kamatemelési ciklus lezárulása ellenére más eszközökkel tovább erősödik a monetáris szigorítás, az infláció elleni harc. Hangsúlyozta: erre azért is szükség van, mert idén és jövő év első felében még emelkedni fog az infláció, majd lassú csökkenést követően csak 2024-ben tér vissza a jegybanki célhoz.

Magyarországon amellett, hogy elsőként indult el a kamatemelési ciklus, a legmagasabbra is emelkedett az alapkamat az Európai Unióban. Matolcsy szerint ennek az az oka, hogy országunk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláció és az energiaár-robbanás mellett: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért, és más kockázati tényezők is azt indokolták, hogy az MNB az árstabilitást mellett a pénzügyi stabilitást is hangsúlyosan figyelembe vegye az elmúlt 16 hónap monetáris politikai döntései során.

Matolcsy ismét hangsúlyozta, hogy itt azonban megáll a kamatemelési folyamat, mert a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy várhatóan lecsengőben van a magas inflációs szakasz.

Matolcsy azonban kijelentette, hogy az MNB továbbra is fenntartja azt az alapállását, hogy vissza kell térni az egyensúlyi növekedési pályájára, ahonnan letért az ország 2020 után, a pandémia miatt, majd azt követően a magyar fejlődés - a költségvetés miatt - sajnálatos módon a lengyellel közös pályától is elmaradt, amelyhez vissza kell térni.

Emellett Matolcsy a sajtótájékoztató során azt is üzente a kormánynak, hogy Magyarországon fel kell gyorsítani a jó átmeneteket: energiahatékonysági átmenetet, digitalizációs átmenetet, a versenyképességi átmenetet, felsőoktatás átszervezését, hogy létrejöhessen a technológia-intenzív ágazatok fejlődése, a versenyképességi és tőkevonzó képesség növekedjen.

Az intenzív felzárkózási pályára való átállás során azonban Matolcsy szerint egy dolgot mindenképp el kell kerülni, ez pedig az eladósodás: a növekedést jelenleg nem szabad hitelből a jövő terhére megvalósítani – figyelmeztetett.

Matolcsy tájékoztatója végén megismételte, hogy azért zárható le most a ciklus, mert elsőként, idejében, a legjobbkor indította el az MNB a kamatemelési, szigorítási ciklust, és kellően határozott lépéseket tett.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a sajtótájékoztató második felében elmondta, hogy a jegybankelnök által említett döntések hátterét az MNB új makrogazdasági prognózisa adja.

Eszerint az infláció a következő hónapban még növekedni fog, az emelkedés háttrében azonban a monetáris politika hatókörén kívül eső tényezők állnak, ilyenek például a rezsiszabályok változása, az energiaárak és az aszály miatt az élelmiszerárak növekedése. A számok azt is mutatják, hogy 2023 elejétől mind a külső, mind – a szűkülő kereslet miatt – a belső inflációs nyomás csökkeni fog.

A jegybanki prognózis így azt mutatja, hogy 2022-ben 13,5–14,5 százalék, 2023-ban 11,5–14 százalék lesz az infláció, itt tehát a friss prognózis mutatója felfelé módosult, míg 2024-ben a friss jelentés szerint is a jegybanki célsávba esik az infláció.


A gazdasági kilátások az egész világon romlottak, ennek megfelelően a magyarországi gazdasági növekedési prognózis is lefelé módosult: 2022-ben 3–4 százalék, 2023-ban 0,5–1,5 százalék közötti növekedést valószínűsítenek, míg 2024-ben 3,5–4,5 százalékos lehet a növekedés. Az MNB szerint a kulcs a növekedés képességének megőrzése lesz.

Virág Barnabás kijelentette, hogy a kockázatok az infláció tekintetében kiegyensúlyozottá váltak, míg gazdasági növekedés tekintetében a kockázatok lefelé mutatnak.

Az MNB alelnöke szintén kiemelte, hogy a kamatemelés ugyan lezárul, de a monetáris szigorítás tovább folytatódik:

A kamatemelés lezárásának négy feltétele volt: 1. A reálkamat környezet az inflációs kilátások figyelembevételével kellően szigorúvá vált. Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol az előretekintő reálkamat a várakozások alapján pozitív. 2. Az inflációs kockázatok jelenleg szimmetrikussá váltak. 3. Az EU-s megállapodás helyzete: közeledtek az álláspontok, így hazánk közelebb került az uniós forrásokról szóló megállapodás sikeres lezárásához. 4. Érdemben javult a monetáris transzmisszió működése.

A monetáris szigorítás folytatódik: a likviditás szűkítése lesz a fókuszban. A folyamat október 1-től indul, ennek során az egyhetes betétben lévő likviditás legalább felét más eszközökben köti le az MNB. Virág szerint a banki vállalások azt mutatják, hogy a várt 1800 milliárd forint likviditás szűkítés helyett, ennek másfélszerese 2700 milliárd forintnyi likviditás kerül lekötésre ezzel az eszközzel. Október 1-től indul a rendszeres devizakötvény aukció, és elindul a hosszú lejáratú betéti eszköz értékesítése is. Mindez további lépéseket jelent az infláció elleni küzdelemben és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében.

A monetáris tanács előre tekintő iránymutatása értelmében a szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak. A likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül a jegybank döntéseinek fókuszába. Ennek érdekében a jegybank kész további intézkedésekről is dönteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!