5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pedig egyes termékekért - mint a vöröshagyma, vagy a fejes káposzta - dupla annyit kell fizetni, mint egy éve.

Az elmúlt hónapokban lendületes emelkedésnek indultak a zöldségárak, ezt mindenki tapasztalhatja a piaci kofáknál, vagy a boltokban. Márciusban 5,4 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerekért, ezen belül a kertben megtermelt áruféleségek, mint a burgonya, friss zöldség, gyümölcs, 21,1 százalékkal drágultak. Eközben a teljes kosárra számolt infláció 3,7 százalék volt.

Egyelőre a magas áfával növelt áron vehetjük meg a kertészetek áruit
Egyelőre a magas áfával növelt áron vehetjük meg a kertészetek áruit

Az okok többrétűek. Az aszályos időjárás és az európai piaci kínálat alakulása miatt kevesebb termény jut el a vevőkig. Az árrobbanás azért is kellemetlen, mert pont azt a fogyasztói réteget sújtja legjobban, amelyik a legkevesebb pénzből igyekszik kijönni hónapról hónapra. A vékony pénztárcájú dolgozók mellett a nyugdíjasok fogyasztásában tesz még ki nagy súlyt az élelmiszer, vagyis őket is rosszul érinti, amikor elszállnak az árak.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint idén márciusban ezek voltak a zöldségek átlagos árai (1 kilogramm):

  • Burgonya: 279 forint
  • Fejes káposzta: 325 forint
  • Vöröshagyma: 333 forint
  • Paradicsom: 855 forint
  • Uborka: 781 forint

Egy évvel ezelőtt márciusban pedig ennyit kellett fizetni:

  • Burgonya: 158 forint
  • Fejes káposzta: 165 forint
  • Vöröhagyma: 162 forint
  • Paradicsom: 795 forint
  • Uborka: 754 forint

Arányait tekintve a legnagyobb ugrás a vöröshagymánál és a fejes káposztánál volt, e termékeknek az árát egy év leforgása alatt megduplázták a kereskedők. Ehhez képest mérsékeltebb volt a burgonya drágulása, de a 76 százalékos áremelkedés is fájhatott a vevőknek. A paradicsom átlagos ára 60 forinttal emelkedett, az uborka ára pedig 27 forinttal.

Ami a gyümölcsöket illeti, egy kiló alma tavaly márciusban 333 forintba került, a banánért 501 forintot kellett fizetni, a narancsért 403 forintot. Egy év elteltével az alma 268, a banán 465, a narancs 383 forintba került a piacokon. Ezekért a termékekért tehát kevesebbett kellett fizetni, vagyis általánosságban nem beszélhetünk a zöldség-gyümölcsárak elszabadulásáról, az a tendencia csak az előbbi termékkörre érvényes.

Hasonló folyamatok olvashatók ki a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, március végén közölt inflációs jelentéséből. A jegybank szerint az infláció emelkedéséhez a felfolgozatlan élelmiszerek drágulása is hozzájárult. Ebben a körben 7,8 százalékos lehet idén az infláció.

Kérdés, a kormány meddig nézi tétlenül a drágulást. Eszközei lennének arra, hogy megfékezze az árak emelkedését, de ezeket egyelőre nem tervezik bevetni. Legalábbis ez derült ki a múlt heti Kormányinfón, ahol Gulyás Gergelyt kérdeztük arról, mit szándékozik tenni a kormány, mérlegelik-e például a zöldségekre jutó áfa év közbeni csökkentését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy milyen intézkedéseket tettek az aszálykár enyhítésére, például az öntözési időszak kitolásával, de egy káralap is rendelkezésre áll, amit - mondta a miniszter - majd "fel kell tölteni".

Ezen túl semmilyen döntés nem született, de abban bízunk, hogy ezek a károk mérsékelhetőek. Ha nem, akkor nyilván a kormány keresni fogja annak a lehetőségét, hogyan lehet mérsékelni a gazdákat ért károkat - közölte.

Vagyis jelenleg nincs olyan javaslat a kormány asztalán, amely az adó mérséklésével állna útjába az áremelkedésnek. A zöldség-gyümölcs áfája egyelőre marad 27 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden, a boltban fizetett 1000 forintból 270 forint az állam kasszájába vándorol forgalmi adóként. Miközben egy sor alapvető élelmiszer - húsfélék például - adója 5 százalékos.

Már tavaly felröppent a hír, hogy 2019-ben a kerti kultúrában nevelt növények áfája is 5 százalékra csökkenhet, de ebből végül semmi nem lett. A kérdés azonban továbbra is napirenden van, a kormány nem zárkózik el attól, hogy ha nem is általánosan, de meghatározott termékkörökben további adócsökkentéseket hajtson végre.

Ha viszont bejön a jegybank előrejelzése, akkor lehet, hogy erre sem lesz szükség. A cikkünkben már említett inflációs jelentés ugyanis a következő évekre a feldolgozatlan élelmiszerek - ebbe a körbe tartoznak a szezonális termékek is - árának mérsékeltebb emelkedését tartja valószínűnek. Az idei 7,8 százalékos infláció után jövőre 3,2 százalékot, rá egy évre 3,6 százalékot érhet el az áremelkedés üteme. Ennek magyarázatára egyébként nem tért ki a jelentés.

Ha ettől függetlenül mégis csökkentené az adót a kormány, az sem lenne egyébként garancia arra, hogy az árak is alacsonyabbak lesznek. Amikor a tojás vagy a halak áfáját vágták vissza, a piaci árak még magasabbak is lettek, mint az adócsökkentés előtt. Ennek ellátási zavarok voltak az okai, amelyek a kínálat szűküléséhez - így szinte automatikusan az árak emelkedéséhez - vezetnek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!