<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  

 • Volodimir Zelenszkij az Oroszországgal szembeni szankciókra utalt, amikor azt mondta, hogy megelőző csapásra van szükség a nukleáris fegyverek használatának megakadályozása érdekében - közölte pénteken az ukrán elnök szóvivője.

  "Kollégák, önök egy kicsit túl messzire mentek a nukleáris hisztériával, és már ott is atomcsapásokat hallanak, ahol azok nem léteznek" - írta az ukrán államfő szóvivője, Szerhij Nyikiforov a Facebook közösségi oldalon.

   "Az elnök a (február 24-i ukrajnai orosz invázióig) tartó időszakról beszélt. Akkor megelőző intézkedéseket kellett alkalmazni, megakadályozandó, hogy Oroszország háborút indítson. Hadd emlékeztessem önöket, hogy az egyetlen intézkedés, amelyről akkor szó volt, a megelőző szankciók voltak".

  Nyikiforov szerint az atomfegyverek használatára tett célzásokat "csak a terrorista állam" Oroszország engedte meg magának. "Ukrajnától soha nem fognak ilyen felhívásokat hallani" - hangsúlyozta.

 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont azt közölte: lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól. Peszkov arra reagált, hogy Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján aznap arról beszélt, hogy a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, "hogy kizárja Oroszország nukleáris fegyverhasználatát".

 • Azonosítatlan drón robbant fel a Kaluga megyei Sajkovka katonai repülőterén, ahol egy orosz nehézbombázó repülőezred állomásozik - közölte Vlagyiszlav Sapsa, a régió kormányzója. Az incidensben nem sérült meg senki és károk sem keletkeztek. A helyszínen nyomozók és törvényszéki szakértők dolgoznak, írta az MTI.

  A kormányzó szerint a pilóta nélküli légi jármű feltehetően a határ felől érkezett. Az ukrán határ a településtől mintegy 200 kilométerre található.

  A sajkovkai reptéren a 52. gárdista nehézbombázó repülőezred állomásozik, amelynek fegyverzetébe a Tu-22M3 típusú, nagy hatótávolságú, szuperszonikus rakétahordozók is tartoznak.

  A drónrobbanás a Kommerszant című lap szerint az első ilyen jellegű incidens volt Kaluga megyében azt követően, hogy az orosz hadsereg február 24-én támadást indított Ukrajna ellen. Korábban számos katonai és polgári létesítmény ellen történt támadás az Ukrajnával határos régiókban, Brjanszk, Belgorod, Kurszk és Rosztov megyében.

  Pénteken két Belgorod megyei települést ért ukrán belövés. Ott és Kurszk megyében két héttel, október 22-ig meghosszabbították a terrorfenyegetettség sárga, közepes szintjét.
   
 • Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse.

  Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Harkiv megyében, Kupjanszk felől két megerősített ukrán zászlóalj sikertelen támadási kísérletet tett Persotravenszke, Kiszlivka, Tabaivka, Beresztove felé, elveszítve több mint 80 katonát, öt harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, tíz gépjárművet, valamint egy német gyártmányú, precíziós lőszerrel ellátott önjáró löveget.
   
 • Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken szorosabbá váló kétoldalú kapcsolatokról beszélt telefonon, és a török államfő megismételte: Ankara szívesen részt venne az ukrajnai háború békés befejezésének előmozdításában - jelentette be a török elnöki hivatal.

  A két államfő az ukrajnai háború legutóbbi fejleményeit is megvitatta a telefonbeszélgetés során - fogalmazott Erdogan hivatalának kommunikációs igazgatósága.
   
 • Az ukrán parlament határozatot fogadott el pénteken, amelyben a törvényhozás az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordul a következő felhívással: hozzanak létre egy nemzetközi bíróságot, amelynek a feladata Oroszország Ukrajnában elkövetett háborús bűntetteinek kivizsgálása lenne - jelentette be Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő. A határozatot a 450 fős törvényhozás 283 képviselője hagyta jóvá, írta az MTI.
   
 • A posztszovjet országok közötti konfliktusok megoldására intézkedéseket kell kidolgozni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Független Államok Közössége pénteki szentpétervári informális csúcstalálkozóján. "Ukrajnán kívül, ahol valóban tragikus események zajlanak, sajnos a posztszovjet térség más közeli államai között is keletkeznek konfliktusok. Ez feltétlenül megköveteli intézkedések kidolgozását a megoldásukra" - mondta az orosz államfő. Putyin a FÁK-országok közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére szólított fel.
   
 • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) megszavazta pénteken egy különleges jelentéstevő kinevezését, akinek az oroszországi emberi jogi esetek kivizsgálása lesz a feladata, mert a beterjesztett javaslat szerint a Kreml elnyomással és erőszakkal "félelemmel teli légkört" teremtett az országban az ukrajnai háború kitörése óta: korlátozzák a szólásszabadságot, és megszaporodtak az önkényes letartóztatások.
   
 • Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői felszólították az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb dolgozzon ki tervet az energiaárak csökkentésére - közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-tagállamok vezetőinek prágai informális csúcstalálkozója után pénteken Prágában. A politikusok többsége támogatta a földgáz maximális árának meghatározását, de konkrét megoldás nem született - mondta Mateusz Morawiecki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.