3p

Új terepre lép a gazdasági kormányzat és a központi bank közötti elmérgesedő viszony. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetésére invitálja a bankszektort, miután többször kiderült, hogy nagyon elégedetlen a jegybank kamatpolitikájával.

Lényegében a jegybanktól független, kamatcsökkentésre törekvő pályát jelentett be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést." - áll az MTI-n megjelent közleményben.

Nagy korábban is sokszor kritizálta a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankot, legutóbb „küklopsznak” minősítette, amiért kizárólag az inflációval foglalkozik, a növekedéssel kevésbé.

A közlemény alapján Nagy Márton a mostani tárgyaláson arra kérte a bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

Ez alapvetően azt jelenti, hogy a kormány kamatcsökkentést akar elérni a jegybank megkerülésével, amely kijelentette, hogy eszközeinek kamatrátája összezárt az alapkamat 13 százalékán, és mivel még jövőre is bőven célérték felett alakul az inflációs ráta, egyelőre komoly csökkentésre kevés az esély.

Nagy Márton miniszter új ötlettel állt elő. Fotó: MTI
Nagy Márton miniszter új ötlettel állt elő. Fotó: MTI

A közleményben foglalt álláspont szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A Nagy által vezetett minisztérium a jegybanki politikával szembemenve udvarolni is kezdett az eddig sokat szidott bankszektornak. Amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére – áll az MTI-n megjelent közleményben.

Egyúttal sokkal gyakrabban nyílhat tárgyalási platform a bankszektor képviselőivel, ahol lehetőség nyílik a meglévő, gyakran korlátozó szabályok felülvizsgálatára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!