<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Több tízezer hallgató kezdett újabb sportba, miután megtudta, hogy felvették: ki tud jobb feltételekkel lakást bérelni. Nézzük, milyen kínálatból választhatnak!

Csütörtök este -  szinte egy időben a tokiói olimpiával - itthon is eldördült a startpisztoly, csak egy másik "eseményen". Megkezdődött a lakásvadászat, a résztvevők azok a fiatalok, akik felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe és nem a családjuknál laknak vagy nem jogosultak kollégiumi ellátásra. Számukat nehéz megjósolni, vélhetően a mintegy 102 ezer felvett diák harmada, vagyis 30-35 ezer ember jelenik meg pillanatok alatt a lakásbérleti piacon.

Kiadó lakás az egyik kedvelt dunaparti negyedben (fotó: Mester Nándor)Kiadó lakás az egyik kedvelt dunaparti negyedben (fotó: Mester Nándor)

Természetesen nem ennyi bérleményt keresnek, a korábbi évekhez hasonlóan most is többen összeállnak és együtt vesznek ki egy lakást. Ha sikerül megegyezniük, akkor jobban jönnek ki a 2-3 szobás lakással, mintha csak egy-egy szobára szerződnének. Az így bérelt ingatlanok aránya körülbelül 30-50 százalék lehet.

Nézzük, miből válogathatnak, beszámítva azt, hogy a lehetséges kínálat jelentős, akár 30-40 százalékát már elvitték a felsőbb évfolyamosok. Nos, Budapesten havi 110-165 ezer forint között mozog egy átlagos bérleti díj, ezen felül kell fizetni a 20-25 ezer forintos rezsit. A fővárosi átlag 144 ezer forint több ingatlanos portál szerint is. A jelentősebb egyetemvárosokban 90-120 ezer forint között ingadozik a díj, de például a veszprémi már 135 ezer forint. Alábbi térképünk jól mutatja a különbségeket.

Lakásbérleti díjak Magyarországon, 2021 nyara (forrás: Duna House)Lakásbérleti díjak Magyarországon, 2021 nyara (forrás: Duna House)

Az ingatlanos kereső oldalak és a nagy közvetítő hálózatok most is adnak egy-két kiemelkedően olcsó vagy drága példát. Az ingatlan.com szerint az országos kínálatban akad havi 20 ezer forintért Hajdú-Bihar megyei (Darvas község) lakásbérlet. Bár kétségtelenül alacsony ár az országos díjakhoz képest, a debreceni egyetemistáknak valószínűleg ez nem az igazi, mert a megyeszékhely tömegközlekedéssel legalább 2 órás távolságban van.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.