<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa három egymást követő ülésén is kamatot emelt, így a nyár derekán még 0,6 százalékos szintről 1,5 százalékra kúszott fel az alapkamat. Kedden újra összeülnek, és az inflációs folyamatok alapján akár folytatódhat a kamatemelési ciklus.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt években akkor is inkább kamatot csökkentett, amikor a környező térségben, például Csehországban a jegybank óvatos emeléssel próbálkozott. Az időnként fel-feltörő inflációt pedig jellemzően átmenetinek mondták, vagy egyszeri tételekkel magyarázták, ami miatt nem szigorítottak. Az idei évben is hasonló forgatókönyv zajlott. Amikor az első hónapok magasabb inflációs adatai kijöttek, úgy kommentálták azokat, hogy a dohánytermékek megemelt adója és a bázisidőszakhoz képest megugró üzemanyagárak állnak a háttérben. A tavasz során azonban az egymást követő 5 százalék feletti éves pénzromlások egyértelművé tették, hogy itt egy szélesebb spektrumú áremelkedést láthatunk.

Rontotta a helyzetet, hogy az MNB elnöke, Matolcsy György szerint a kormányzati fiskális ösztönzőket egy erőteljesen beinduló gazdaságnak biztosították, ami miatt a további növekedés helyett a gazdaságba pumpált pénzek részben áremelkedés, tehát infláció formájában „csapódtak ki”. A központi intézkedések, a nemzetközi piacokon dráguló alapanyagok és energia, továbbá a munkaerőpiacon tapasztalható szűk keresztmetszetek egy már-már általánosnak mondható áremelkedést eredményeztek. (Természetesen területenként eltérő mértékben.)

Júniusban elindult a kamatemelési ciklus

Mindez azzal járt, hogy június végi ülésén a Monetáris Tanács tíz év után először nyúlt a kamatemelés eszközéhez. A lépés ugyan a forint árfolyamára egyértelműen pozitívan hatott, az inflációs folyamatokat viszont nem tudta megfordítani. A júniusi 5,3 százalékos szintről a pénzromlás üteme ugyan 4,6 százalékra csökkent a következő hónapra, ám ebben az egy évvel korábbi viszonylag magas bázis is szerepet játszott. Ráadásul az augusztusi mutató ismét megközelítette a lélektani, 5 százalékos szintet.

A jegybank alelnöke néhány napja egy szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a járvány legdurvább, harmadik hulláma után idehaza is megjelent a kereslet, visszatértek a fogyasztók, ennek magasabb költségét mindenki próbálja áthárítani.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.