Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Spar, Bosch, Wizz Air, Hunguest Hotels - csak néhány nagyobb cég, amelyik a koronavírus-járvány miatt jelentős elbocsátásokat hajt végre. A tavalyi rekord bevételek és profitok után most hamar a kiadáscsökkentésé lett a fő hangsúly.

A csütörtök esti számok alapján az elmúlt időszakban 163 ezer ember veszítette el a munkáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A cégek általában nem szeretik közhírré tenni, hogy elbocsátják az alkalmazottaikat, mert az általában egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a céggel. Így nem is lehet tudni, hogy a kormányfő által említett 163 ezer embert konkrétan melyik cégek küldték el, de a híreket márciustól átnézve megpróbáltuk összeszedni, hogy mely cégektől bocsátottak el nagyobb létszámban munkavállalókat.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a turizmus és a rendezvénypiac szinte lenullázódott, így a legnagyobb leépítések is ezeket a szektorokat érintik leginább. 

A válság súlyosságának felismerését követően egyik első lépésünkként tartalékjaink jó részét, összegszerűen 500 millió forintot elkülönítettünk erre a célra. Ez a számunkra hatalmas összeg sajnos - az eddig meghozott kormányzati támogató intézkedésekkel együtt - sem elég arra, hogy 800 kolléga állását megtartsuk. Ennek a keretnek a felhasználásával sajnos csak dolgozóink kevesebb, mint harmadának tudunk 5 hónapon át megélhetést biztosítani. Ez fájdalmas számunkra és persze az elvesztett kollégáink számára is. Ez őszinte szomorúsággal tölt el bennünket - közölte az Eventrend Group, amely számos szállodát és éttermet üzemeltet, valamint rendezvényeket szervez a New York Palotától a Groupama Arénáig.

A társaság abban bízik, hogy a válság után újra munkalehetőséget tudnak majd biztosítani az elbocsátott kollégáknak. Információink szerint a rendezvénypiac több másik jelentős cége is elbocsátásokra kényszerült. Ráadásul legalább augusztus 15-ig semmilyen rendezvényt nem lehet tartani, így például a sok embernek munkát adó Sziget, VOLT és Balaton Sound fesztivál is elmarad.

A ferihegyi reptéren is hatalmas a visszaesés, bár pénteken a Wizz Air elég sok városba (például Barcelona, Athén, Oslo) elrepült, de ez sem mentette meg a fapados légitáraság dolgozóit egy drasztkus leépítéstől. A magyar gyökerű cég ezer munkavállalóját, a dolgozók 19 százalékát volt kénytelen elbocsátani a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és az eddiginél is több embert küldött kényszerszabadságra.

Törvényi kötelezettségünknek megfelelően a csoportos létszámcsökkentéssel érintett magyarországi kollégáink esetében bejelentettük az intézkedést az illetékes munkaügyi hivataloknak" - közölte korábban lapunk kérdésére a Wizz Air.

A kirúgottak között pilóták és légiutas-kísérők is bőven voltak. Fő riválisuk sem finomkodott, a Ryanair háromezer munkavállalójától válik meg és egyötödével csökkenti a béreket. A Budapest Airport hétfőn már arról számolt be, hogy éledezik a reptér, napi 12-13 járat már felszáll, igaz, nagyon alacsony kihasználtsággal. A ferihegyi repteret üzemeltető cég így is közel 300 főt érintő csoportos leépítést jelentett be. Nagyot fordult a világ, hiszen a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. 95,51 milliárd forint árbevétellel zárt 2018-ban, ez 11,61 milliárd forintos növekedés az előző évihez képest.

Gyakorlatilag semmi sem maradt a cégben, mivel a tulajdonosok döntése alapján a cég a 2018-as adózott eredményt, 24,65 milliárd forintot, egy az egyben kifizetik osztalékként. A Budapest Airport 55,4 százalékos tulajdonosa jelenleg a német AviAlliance GmbH, amelyet megvásárolt egy kanadai nyugdíjpénztár. Most viszont létrehoztak egy alapítványt, amiből a kollégákat támogatják: ebben április végén 125 ezer euró, mintegy 43 millió forint volt. Tömeges elbocsátás volt az állami tulajdonban lévő Malév GH-nál is, a földi kiszolgáló cég mintegy 65 embert küldött el, ez a 400 fős létszámnak a 15 százaléka.

Ennél jóval drasztikusabb lépésre szánta el magát a szintén rekord éveket maga mögött tudó Hunguest Hotels Zrt., amely 2018-ban 3,4 milliárd forintos profittal zárt, most viszont amint visszaesés következett be, leépítette a dolgozóinak mintegy 50 százalékát. A cég 2018-ban bérjárulékokkal együtt összesen 1,4 milliárdot fizetett ki, azaz az ötven százalékos leépítéssel legalább 700 milliós bérköltséget spórolhat Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A Hunguest Hotels Zrt. állományában lévő 1670 munkavállaló közül a tervek szerint 800-850 embertől válnak meg.

Nincs más lehetőség

Ennél kicsivel több embert küld el a Spar, a 24.hu írt arról, hogy márciusban csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a cég, de áprilisban visszatértek az eredeti tervlétszámukhoz. Indoklásuk szerint a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségük. Bő 400 fős leépítésről döntött az Avis Budget Group BSC Kft., amely a világ egyik legnagyobb autókölcsönző vállalatának szolgáltató központjaként működik Budapesten. A cég állománya több mint 1200 fős volt, így a leépítés az alkalmazottak egyharmadát érinti.

Nem jártak jól Hatvanban sem, ahol a Bosch-gyár több mint 800 dolgozójának kirúgására kényszerül, miután a koronavírus-járvány miatt 70-75 százalékkal zuhant a cég megrendelési állománya. Az első körben főleg kölcsönzött munkaerőt küldtek el áprilisban. A dunaújvárosi Dunaferr is a túlélésért küzd, egyelőre nincs elbocsátás, de június 1-jétől 3 hónapon át csökkenteniük kell a nem közvetlenül a termelésben dolgozó munkavállalók munkaidejét. Ez mintegy 1000 embert jelenthet. Hogy a kisebb cégeknél pedig mi történt a koronavírus-járvány miatt, azt csak a statisztikákból fogjuk látni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.