2020. május 20. 16:39
mfor.hu

Azután, hogy Magyarország nemrég közzétette a 2020 és 2024 közti időszakra vonatkozó konvergenciaprogramját, az Európai Bizottság részletesebben is megvizsgálta mindezt.

Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk, a koronavírus-járvány miatt a kormány eddig azzal számolt, hogy 3 százalékos GDP-csökkenés jöhet Magyarországon, ezt a konvergenciaprogramban is megtartották.  A gazdasági válság enyhítésére hozott intézkedések pedig teljesen átírják az idei költségvetést, ennek következményeként az eredetileg tervezett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt először 2,7 százalékra növelte a kormány, ám ennél a benyújtott konvergenciaprogram még magasabb hiánycéllal számol, hiszen az előrejelzés szerint a deficit a GDP 3,8 százaléka lehet. További részletek cikkünkben.

Az Európai Bizottság öt pontos javaslatot tett a magyar kormánynak:

1. Mindent meg kell tenni a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére

Az uniós szervezet javaslata szerint minden szükséges lépést meg kell hozni azért, hogy minél inkább csökkenjen az a pofon, amelyet az ország gazdasága kap a világjárvány miatt. Mint írják, amint a gazdasági kondíciók engedik, olyan fiskális intézkedéseket kell meghozni, amelyek megerősítik a hitelezés biztonságát, de ugyanakkor a befektetési kedvet is növelik.

A Bizottság emellett arra is felszólította a kormányt, hogy minden egészségügyi dolgozónak biztosítsák a megfelelő védőfelszereléseket, és hozzanak olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően az ország lakosságának számára jobban elérhetővé válnak az orvosi ellátás egyes formái.

2. Meg kell védeni a munkahelyeket

A dokumentum szerint létfontosságú a rövidtávú munkaszerződések népszerűsítése és a munkaerőpiac élénkítése mellett az is, hogy megnöveljék a magyar munkanélküli ellátás időtartamát. A szervezet emellett kiemelte annak jelentőségét is, hogy a szociális háló érjen el minden állampolgárt, és mindenki hozzájuthasson az alapvető szolgáltatásokhoz és a minőségi oktatáshoz.

3. A kkv-k támogatása

Az Európai Bizottság arra is felszólította a kormányt, hogy erősítse meg a legkisebb cégek likviditásának támogatását egyrészt újabb állami befektetési projektekkel, másrészt a magánbefektetők bevonásának támogatásával. A szervezet emellett kiemelte, hogy a befektetésekben külön hangsúlyt kellene kapnia a megújuló energiáknak, az oktatásnak és a K+F tevékenységnek.

4. A vészhelyzeti intézkedések feleljenek meg az EU-s irányelveknek

Biztosítani kell, hogy a vészhelyzetben meghozott intézkedések legyenek arányosak, időben szabályozottak, és megfeleljenek az uniós és nemzetközi irányelveknek – áll a dokumentumban. A meghozott intézkedéseknek nem szabad közvetlen hatással lenniük az üzleti életre, és a Bizottság emellett annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések lefolytatásakor fejleszteni kell a versenyt a cégek között.

5. Az adórendszert meg kell erősíteni az agresszív adótervezés felmerülő kockázataival szemben

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.