<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Azután, hogy Magyarország nemrég közzétette a 2020 és 2024 közti időszakra vonatkozó konvergenciaprogramját, az Európai Bizottság részletesebben is megvizsgálta mindezt.

Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk, a koronavírus-járvány miatt a kormány eddig azzal számolt, hogy 3 százalékos GDP-csökkenés jöhet Magyarországon, ezt a konvergenciaprogramban is megtartották.  A gazdasági válság enyhítésére hozott intézkedések pedig teljesen átírják az idei költségvetést, ennek következményeként az eredetileg tervezett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt először 2,7 százalékra növelte a kormány, ám ennél a benyújtott konvergenciaprogram még magasabb hiánycéllal számol, hiszen az előrejelzés szerint a deficit a GDP 3,8 százaléka lehet. További részletek cikkünkben.

Az Európai Bizottság öt pontos javaslatot tett a magyar kormánynak:

1. Mindent meg kell tenni a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére

Az uniós szervezet javaslata szerint minden szükséges lépést meg kell hozni azért, hogy minél inkább csökkenjen az a pofon, amelyet az ország gazdasága kap a világjárvány miatt. Mint írják, amint a gazdasági kondíciók engedik, olyan fiskális intézkedéseket kell meghozni, amelyek megerősítik a hitelezés biztonságát, de ugyanakkor a befektetési kedvet is növelik.

A Bizottság emellett arra is felszólította a kormányt, hogy minden egészségügyi dolgozónak biztosítsák a megfelelő védőfelszereléseket, és hozzanak olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően az ország lakosságának számára jobban elérhetővé válnak az orvosi ellátás egyes formái.

2. Meg kell védeni a munkahelyeket

A dokumentum szerint létfontosságú a rövidtávú munkaszerződések népszerűsítése és a munkaerőpiac élénkítése mellett az is, hogy megnöveljék a magyar munkanélküli ellátás időtartamát. A szervezet emellett kiemelte annak jelentőségét is, hogy a szociális háló érjen el minden állampolgárt, és mindenki hozzájuthasson az alapvető szolgáltatásokhoz és a minőségi oktatáshoz.

3. A kkv-k támogatása

Az Európai Bizottság arra is felszólította a kormányt, hogy erősítse meg a legkisebb cégek likviditásának támogatását egyrészt újabb állami befektetési projektekkel, másrészt a magánbefektetők bevonásának támogatásával. A szervezet emellett kiemelte, hogy a befektetésekben külön hangsúlyt kellene kapnia a megújuló energiáknak, az oktatásnak és a K+F tevékenységnek.

4. A vészhelyzeti intézkedések feleljenek meg az EU-s irányelveknek

Biztosítani kell, hogy a vészhelyzetben meghozott intézkedések legyenek arányosak, időben szabályozottak, és megfeleljenek az uniós és nemzetközi irányelveknek – áll a dokumentumban. A meghozott intézkedéseknek nem szabad közvetlen hatással lenniük az üzleti életre, és a Bizottság emellett annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések lefolytatásakor fejleszteni kell a versenyt a cégek között.

5. Az adórendszert meg kell erősíteni az agresszív adótervezés felmerülő kockázataival szemben

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.