3p

Milyen munkaerőpiaci változásokra lehet számítani az ország különböző régióiban? Erre kereste a választ a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) kutatása. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a kormány célja a munkaerőpiac aktivitásának növelése, hogy a tagállami munkanélküli rangsorban előrébb lépjünk, illetve hogy 2030-ra 85 százalékos legyen hazánkban a foglalkoztatási ráta. Felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra 300 ezer ember fog hiányozni a hazai munkaerőpiacról, amely többek között a demográfiai trendeknek, a munkaerőpiaci tartalékok kimerülésének, illetve a képzettség hiányának lesz köszönhető.

A munkaerőpiac jövőjét meghatározó trendek. Forrás: MGYOSZ
A munkaerőpiac jövőjét meghatározó trendek. Forrás: MGYOSZ

Bálint Adrienn, az MGYOSZ Foglalkoztatás és Szociális ügyek igazgatója az egy évig tartó kutatás eredményeiről elmondta, a várható trendek nem túl biztatóak, a növekvő munkaerő- és készséghiány már most tapasztalható - ennek legfőbb okai jelenleg az elvándorlás, a mobilitás hiánya, illetve az oktatás, mely sürgős reformra szorul. Ezen a helyzeten az automatizáció, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a gazdasági dualitás erősödése, valamint a klímaváltozás és a megújuló energia gazdasági tényezővé válása csak tovább ronthat. 

“A regionális különbségeket az oktatás reformja tudja csökkenteni, de ennek tíz éven belül még nem lesz kézzelfogható hatása a munkaerőpiacra” - tette hozzá. - ”Azonban sokat el lehetne érni a duális képzés vállalati igényekhez való alkalmazkodásával.” 

Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet tudományos főmunkatársa Bogóné Jehoda Rozáliával készített kutatásából a munkaerő- és szakember-utánpótlás jellemző kihívásait elemelte ki. A megkérdezettek a hazai szakképzett munkaerőpiaci kínálat és a mobilitási hajlandóság kivételével valamennyi kritérium vonatkozásában a 2010-es években tapasztaltnál sokkal rosszabbra számítanak.

  • a munkaerő lojalitása 74 százalék
  • a bérigénye 71 százalék
  • a munkaerő képzettsége, tapasztalata, szakértelme 64  százalék-uk szerint lesz a jelenleginél is rosszabb.

Továbbra is mérnököket és informatikusokat keresnek leginkább

A kutatás során a regionális különbségeket is megvizsgálták, a főbb megállapításaik a következők voltak:

  • jelentős regionális különbségek vannak a munkaerő elérhetőségében
  • a legnehezebb egyetemi és középfokú szakmai végzettségű alkalmazottat találni
  • a jövő munkahelyei a digitalizáció jegyében alakulnak
  • a közeljövőben a mérnöki és informatikai végzettségű munkavállalók találnak a legkönnyebben munkát.

Vakhal Péter beszámolt a jövő munkahelyeiről is, a kutatás alapján a mérnöki és informatikai munkakörök lesznek (továbbra is) a legkeresettebbek, ezen belül a data analyst, cloud engineer és business intelligence developer pozíciókra várható a legnagyobb kereslet. A hagyományos munkakörök közül - a mesterséges intelligencia és a robotizáció terjedése ellenére - pedig biztos megmaradnak a HR, a pénzügy, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek. Ami várhatóan eltűnik (vagy jelentősen csökken a területen dolgozók száma), az a főleg monoton fizikai és szellemi munkát igénylő munkakörök.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!