2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megtörtént Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatása az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

A Telex beszámolójában idézte a miniszter elmondását, miszerint az uniós felzárkóztatási programokból kettőt előfinanszírozott a kormány, a gazdaságfejlesztési GINOP Pluszt és a területfejlesztési TOP Pluszt. A portál cikke szerint az LMP-s Csárdi Antal a gazdasági bizottság ülésén ezzel kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogyha közel a megegyezés az uniós forrásokról, miért nem finanszírozza elő a kormány a tanárok béremelését is. Navracsics Tibor válaszában elismerte, hogy egyelőre ennyi a költségvetés teherbíró képessége, és nem teszi lehetővé az előfinanszírozást, itt fejnehéz a társfinanszírozási rendszer (azaz kezdetben főleg az EU fizetné a béremelést az EFOP Plusz nevű operatív programból, ezt fokozatosan a magyar költségvetés venné át) – derült ki a cikkből.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán

A keret 95 százalékát felhasználták

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel – számolt be a miniszter, hozzátéve, hogy ezzel az aránnyal Magyarország az uniós tagországok között az élmezőnyben van.

Magyarország a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban 11,5 ezer milliárd forint forrással rendelkezett hazai társfinanszírozással együtt, ezen belül az uniós keret 27 milliárd eurót tett ki - ismertette. Jelezte, hogy a 2014-2020-as időszakban Magyarország további 2,1 milliárd euró támogatás lehívására jogosult, ez 2023-ban 0,2 milliárd eurót, 2024-ben 1,5 milliárd eurót, 2025-ben pedig 0,2 milliárd eurót jelent. Összességében Magyarországon mintegy 52 ezer projekt valósult meg a 2014-2020-as időszakban az uniós források felhasználásával - tette hozzá. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!