<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Svédország célja változatlanul az, hogy még a júliusban Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előtt csatlakozzon a katonai szövetséghez - szögezte le Tobias Billström svéd külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

"Nem lesz semmiféle B-terv. A B-terv az A-terv, azaz a teljes értékű NATO-tagság, és a kormány és jómagam is Vilniusig ezért fogunk dolgozni" - mondta a svéd diplomácia vezetője.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett a NATO teljes jogú tagja, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország viszont még nem ratifikálta.

Még mindig nem léphet be Svédország. Fotó: Depositphotos
Még mindig nem léphet be Svédország. Fotó: Depositphotos

Törökország többször is súlyos biztonsági aggályokat fogalmazott meg Stockholm csatlakozása ellen, melynek következtében háromoldalú egyezmény is született a két északi ország és Ankara között a csatlakozási feltételekről. Törökország terroristának kikiáltott, Svédországban élő törökök, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

A svéd külügyminiszter ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a török parlament napirendre veszi a svéd csatlakozás ratifikálását, hogy "teljesítse az egyezség rá eső részét". Hozzátette, Stockholm számára nem világos, hogy Magyarországnak milyen ellenvetései vannak a ratifikálással kapcsolatban.

"Magyarország a tavalyi madridi csúcstalálkozón támogatta, hogy Svédország feltételek nélkül meghívást kapjon" - mondta. "Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt" - tette hozzá Tobias Billström.

(MTI)