2p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén ismét kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 10,75 százalékos jegybanki alapkamat 1 százalékponttal, 11,75 százalékra nő.

A monetáris szigorítás tavaly június végétől tart, azt megelőzően 0,6 százalék volt a jegybanki alapkamat. A holnaptól érvényes magas szintre 18 éve nem volt példa.

A többi monetáris kondíció mértéke augusztus 31-étől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 11,25 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 14,25 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 14,25 százalék.

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót, amelyről lapunk is beszámol.

A forint a tegnapi szintek közelében volt ma reggel 8 óráig - ami azt jelenti, hogy például egy euró a 408-as, míg egy dollár a 407-es szint felett tanyázott -, majd a bankközi devizapiaci kereskedés kezdetét követően a jegybanki kamatdöntések napján immár hónapok óta megszokott módon ide-oda csapkodott. Az euróval szemben volt 408,5-nél, de 405 közelében is, a kamatdöntés 14 órai ismertetéséhez közeledve pedig 406,5 körül cserélt gazdát.

Az árfolyam alakulását laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán itt követheti. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!