2p

Egy orosz illetékes szerint az Európai Gyógyszerügynökség nem bírálta a Szputnyik V tesztelésének és gyártásának minőségét. Döntés az uniós engedélyről ugyanakkor még nincs.

Nem illették kritikai észrevételekkel a bevizsgálás során az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakemberei a Szputnyik V vakcina kidolgozásának minőségét, sem a gyártását

- jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. MTI/AP/Pavel Golovkin
A Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. MTI/AP/Pavel Golovkin

Dmitrijev kifejezte reményét, hogy az oltóanyag használatának EMA általi európai engedélyezését politikai tényezők nem befolyásolják majd, és méltatta az ügynökség szakértőinek hozzáértését.

Szergej Glagoljev egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy

az EMA és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeli hónapokban engedélyezi majd a vakcina használatát.

Az RFPI vezetője elmondta, hogy a Szputnyik V-t eddig 66 országban jegyezték be, és az orosz szuverén alap 14 ország gyártóival kötött partneri szerződést.

Oroszország idén

január 29-én folyamodott az EMA-hoz első vakcinája unióbeli regisztrálásáért, amelynek folyamatos felülvizsgálata (rolling review) március 4-én kezdődött meg.

Dmitrijev az RBK című gazdasági napilap pénteki számában úgy nyilatkozott, hogy mind a 66 országban "igazi csatát" kellett megvívni a Szputnyik V bejegyzéséért, mert az orosz vakcina ellenérdekelt szereplők aktív ellenállásába ütközött.

A fórumon felszólalva az RFPI-vezér nem zárta ki, hogy

Oroszország júliustól engedélyezni fogja a vakcinaturizmust, azaz a magukat beoltatni vágyók beutazását.

Háttéranyagunkat arról, hogy Németország is fontolgatja a Szputnyik V megvásárlását, itt olvashatják: Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország. Az egyes vakcinák áráról pedig itt írtunk: Drága Sinopharm, olcsó Szputnyik – mennyibe kerülnek nekünk a vakcinák?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!