2p

Kedden tárgyalták a parlamentben a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

A Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot kedden tárgyalták a parlamentben, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozott a hvg.hu-nak miniszteri meghallgatása után. Arra a kérdésre, hogy a törvényjavaslatnak van-e a sajtót érintő hatása, azt mondta,

nincs ilyen.

Gulyás Gergely szerint nincs, Ligeti Miklós szerint van érintettsége a sajtónak. Fotó: Depositphotos
Gulyás Gergely szerint nincs, Ligeti Miklós szerint van érintettsége a sajtónak. Fotó: Depositphotos

Gulyás hozzátette: a javaslat csak a pártok kampányairól, annak tiltott finanszírozásáról szól, de

nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot, így nem látom, hogy a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat bármilyen veszélyt jelentene a sajtóra.

A lap megjegyzi, hogy a sajtót technikailag annyiban érinthetik elfogadása után a törvényben megfogalmazottak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvileg vizsgálhatja finanszírozásuk részleteit. Ahogyan azonban arról több ellenzéki képviselő is beszélt a keddi parlamenti vitán, a megfogalmazás nem egyértelmű, nem derül például ki belőle, milyen következménye lehet annak, ha ez a hatóság vizsgálata után kimondja, külföldről érkező támogatást is igénybe vesznek kormányfüggetlen sajtótermékek.

A fideszes Varga Judit a törvényjavaslat vitáján ugyanakkor tett utalást a sajtóra: ő ugyanis guruló dollárokról beszélt, majd hozzátette, belföldön az „idegen érdekek” egy nemzetközi NGO-hálózat által „a progresszív, liberális médián keresztül próbálják aláásni a magyar érdekérvényesítést.”

Ugyanakkor Ligeti Miklós, a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet jogásza a 24.hu-nak részletesen elemezte a módosítást, és általánosságban azt mondta: ezer sebből vérzik a törvényjavaslat. Elmondása szerint az új hatóság lényegében bármit és bárkit vizsgálhat, civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, tehát akár önkormányzatokat is, de cégekre, egyházakra és magánszemélyekre is rádolgozhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!