3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mégpedig háromszor is, azonban az eredmény a nullához közelít. Mindezt abból a parlamenti írásos válaszból tudhattuk meg, amiben Mellár Tamás, a Párbeszéd politikusa azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy indult-e nyomozás a túlárazott lélegeztetőgépek beszerzése miatt?

Az országgyűlési képviselő egy állampolgár kérdését tolmácsolta levelében a belügyminiszter felé, amiben ezt írta: „Olyan mennyiségben érkeztek a gépek, hogy egyidőben 15825 gép állt használaton kívül a raktárakban. Ám a kormány itt még mindig úgy érezte, hogy nincs elég lélegeztetőgép az országban, így további 1000 darabot rendelt. A lélegeztetőgép vásárlásokról kiderült, hogy jóval piaci ár felett sikerült megvásárolnia, drágábban, mint a környező országok kormányainak”.

Hozzátette: „hasonló túlárazott lélegeztetőgép vásárlás miatt a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökét 4 év letöltendő börtönbüntetéssel sújtottak. Tehát indult-e, s ha igen, milyen eredménnyel zárult a nyomozás?”

A bevásárolt lélegeztetőgépeket soha nem kötötték be, hanem porosodnak a raktárokban. Fotó: Depositphotos
A bevásárolt lélegeztetőgépeket soha nem kötötték be, hanem porosodnak a raktárokban. Fotó: Depositphotos

Pintér Sándor helyett ismét Rétvári Bence államtitkár válaszolt, s a következőkről információkat adta:

Mindezidáig három alkalommal fordultak a rendőrséghez a túl drágán vásárolt lélegeztetőgépek miatt, s mindhárom esetben országgyűlési képviselő. Ám mindhárom nyomozást hamar lezárták.

  • Először 2020. július 12-én a legfőbb ügyésznek nyújtott be kérdést egy politikus, melyet az ügyészség feljelentésként értelmezett, ezért tovább küldte a nyomozó hatóságoknak az ügyet. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2020. július 30-án iktatta az ügyet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Ám mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzott, 2020. augusztus 3-án elutasította.
  • 2020. szeptember 7-én szintén egy képviselő tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettes ellen a fentihez hasonló bűncselekmény miatt, amit szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbítottak. A nyomozó hatóság 2020. szeptember 18-án elrendelte a feljelentés kiegészítését, és ennek során megállapította, hogy az állítások megegyeznek a korábban már elbírált feljelentéssel, s hogy a feljelentő részéről közölt információk sem támasztották alá bűncselekmény elkövetését. Így ezt is elutasították.
  • De, mint tudjuk, három a magyar igazság: 2020. december 24-én, karácsony napján (!) szintén a legfőbb ügyészhez fordult egy képviselő, aki továbbította a feljelentést a Budapesti Rendőrfőkapitányságnak. Az ORFK Bűnügyi Igazgatósága 2021. január 18-án átpasszolta az ügyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, így megint visszakerült az egész téma a startmezőre. Nem meglepő módon ezek után azt állapították meg, hogy a feljelentés tárgya megegyezik a korábbi kettővel, ezért még elutasító határozatot sem hoztak, csak a feljelentő képviselőt tájékoztatták erről.

„A lélegeztetőgépek beszerzésével kapcsolatban további feljelentés a rendőrség nyomozó hatóságaihoz nem érkezett és nem indult nyomozás ezzel összefüggésben” – jelentette ki Rétvári.

Arról nem ejt szót az államtitkár, hogy most már elég nehéz is lenne bármilyen nyomozást lefolytatni, hiszen 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. S még ez is csak a Trancparency International közérdekű adatigénylésére derült ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!