<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek.

Céljuk, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. Az elpusztíthatatlan tárolóeszköz ugyanis rögzíti, hogyan kezelte az emberiség a klímaváltozás okozta válságot.

A Föld Fekete Dobozát, amelyet a repülőgépeken található adatrögzítő inspirált, 2022-ben építik meg Tasmánia nyugati partjainál, egy földrajzilag és politikailag stabil területen. A projekt résztvevői között vannak a Clemenger BBDO marketingkommunikációs cég munkatársaitól kezdve a Tasmániai Egyetem kutatóiig bezárólag művészek, kutatók és szakemberek.

 Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforov) Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforov)

A Föld Fekete Doboza egy olyan szerkezet és eszköz, mely rögzít minden lépést, amelyet az emberiség tesz a közelgő klímakatasztrófa irányába vagy az ellenében - mondta Jim Curtis ötletgazda, a Clemenger BBDO kreatív igazgatója.

Kiemelte: a fekete doboz a klímaváltozásra vonatkozó adatokkal látja el a világot, emellett pedig elszámoltathatóvá teszi a világ vezetőit és leckét ad az eljövendő generációknak.

Ha megtörténik a legrosszabb és a klímaváltozás következtében 'lezuhanunk', ez az elpusztíthatatlan doboz ott marad és rögzít minden részletet. Így bárki marad hátra, vagy bárki találja meg ezután, tanulhat a hibánkból - mondta Curtis.

A tíz méter hosszú fém monolitot úgy tervezték, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, nap- és hőenergia táplálja. A műszer az internetre kapcsolódik, és egy algoritmus segítségével rendszeresen adatokat gyűjt a klímaváltozással kapcsolatban, majd automatikusan tárolja azokat.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.