Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az MKIK elnökének javaslata tömeges csődhelyzetet idézne elő, vagyis kivitelezhetetlen.

Egy héttel azután, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó elengedését javasolta egy évre Orbán Viktor miniszterelnöknek, Parragh László a mai Magyar Nemzetben még tovább megy, és az összes, önkormányzati hatáskörbe tartozó adó - építmény, kommunális, idegenforgalmi, ingatlan - befagyasztásáról nyilatkozik.

Parragh László (MTI Fotó: Kovács Tamás)Parragh László (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Abban is előrelépett, hogy az iparűzési adónál már nem csak felfüggesztést tartja indokoltnak, hanem a teljes eltörlést 2021-re, de még a mostani évre is. Vagyis ennek a pénznek végleg búcsút inthetnének a helyhatóságok. Az idén már befizetett pénzek a kamarai elnök megfogalmazása szerint "lelakhatóvá" válnának, ami azt jelenti, hogy az adófizetési kötelezettség visszaállásakor ezt a pénzt be kellene számítaniuk az önkormányzatoknak. A legújabb kezdeményezés ágazattól és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásra kiterjedne.

Eközben nem engedné, hogy a főváros más forrásból pótolja a kieső bevételeit. Karácsony Gergely főpolgármester újraindítási adójáról (ami tulajdonképpen az iparűzési adó emelése lenne a legnagyobb vállalatoknál) azt mondta, hogy az szembemegy a kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal, és ez elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása, azok megsegítése helyett. (Mint jeleztük, az újraindítási adó a kkv-kat nem érintené, csak a nagy cégeket.)

Vélemény:

Nem kérdés, hogy ez a javaslat kivitelezhetetlen. Itt már nem csak arról van szó, hogy a települések elesnének a bevételeik több mint ötödét - a saját bevételeiknek pedig a meghatározó hányadát - kitevő iparűzési adótól, hanem minden más, saját forrásból származó többletbevételtől is. Egy ilyen döntés nyilvánvalóan tömeges csődhelyzetet idézen elő az önkormányzati rendszerben. Kérdés, mi volt az elnök motivációja, aki ezzel a következménnyel bizonyosan tisztában van. További kérdés, hogy miért nem áll elő hasonló kezdeményezéssel a központi költségvetést illetően (az eredeti javaslatának része a társasági adó 5 százalékra csökkentése, de nagyságrendileg az államháztartás jóval nagyobb mozgásteret hagyna a bevételek átcsoportosítására, mint a már amúgy is kivéreztetett önkormányzati büdzsék). Mint ahogy az is kérdés, hogy miért nem ajánlja fel, akár jogszabálymódostás árán, a kamaráknak fizetett évi 5000 forintos hozzájárulásokat a veszélyhelyzeti intézkedések fedezetére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.