<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A felrobbantott orosz légibázis az ukrán hadsereg hatókörén kívül, mélyen a frontvonal mögött fekszik - Zelenszkij elnök nem is mondta, hogy az ukrán hadsereg állna a támadás mögött. Az ukránok attól tartanak, Oroszország az áramukat is el akarja lopni. Összefoglaló a háború 168. napján.

  • Ahogy arról kedden beszámoltunk, egy mélyen a frontvonal mögött lévő orosz légibázison a Krímben több nagy robbanás történt, amelyek legalább egy ember halálát okozták. Az eset azért keltett nagy figyelmet, mert a helyszín jócskán az orosz védvonalak mögött fekszik, a HIMARS és a Tocska-rakéták hatótávolságán kívül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében nem említette, hogy ki áll a támadások mögött, de a Krím "felszabadítása" mellett tett hitet, mondván: "Ez az Ukrajna és az egész szabad Európa elleni orosz háború a Krímmel kezdődött, és a Krímmel kell véget érnie - a Krím felszabadításával". Az elnök tanácsadója, Mihail Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna nem vállalja a felelősséget az orosz légibázison történt robbantásokért - azt feltételezte, hogy partizánok vehettek részt az akcióban.
  • Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén - jelentette ki Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője az MTI beszámolója szerint. Mindemellett hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett. Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak.  A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal.
  • Kotyin arról is beszélt: szerinte Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli. "Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizzsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra" - állította az ukrán Enerhoatom vezetője. Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul.
  • Oroszország tegnap állított pályára egy iráni műholdat, amely a katonai hírszerzést szolgálhatja Ukrajnával kapcsolatban - írja friss összefoglalójában külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba. Az Iráni Űrügynökség vezetője kijelentette, hogy a Kajjam távérzékelő műhold egy méteres kamerafelbontással rendelkezik, és már megkezdte a telemetriai adatok sugárzását. Irán mindenesetre tagadta, hogy a Bajkonur űrközpontból indított Szojuz rakétával pályára állított Khajjam műhold valaha is orosz ellenőrzés alatt állna.
  • Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Iránban az elmúlt hetekben megkezdték orosz tisztviselők kiképzését a harci drónok használatára, ami a legújabb jele annak, hogy Oroszország meg kívánja vásárolni a rendszereket Irántól.
  • Már 12 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket az ENSZ közvetítésével megkötött, a globális élelmiszerválság enyhítését célzó megállapodás értelmében. A legutóbbi két hajó kedden indult Törökország felé.