3p

A felrobbantott orosz légibázis az ukrán hadsereg hatókörén kívül, mélyen a frontvonal mögött fekszik - Zelenszkij elnök nem is mondta, hogy az ukrán hadsereg állna a támadás mögött. Az ukránok attól tartanak, Oroszország az áramukat is el akarja lopni. Összefoglaló a háború 168. napján.

  • Ahogy arról kedden beszámoltunk, egy mélyen a frontvonal mögött lévő orosz légibázison a Krímben több nagy robbanás történt, amelyek legalább egy ember halálát okozták. Az eset azért keltett nagy figyelmet, mert a helyszín jócskán az orosz védvonalak mögött fekszik, a HIMARS és a Tocska-rakéták hatótávolságán kívül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében nem említette, hogy ki áll a támadások mögött, de a Krím "felszabadítása" mellett tett hitet, mondván: "Ez az Ukrajna és az egész szabad Európa elleni orosz háború a Krímmel kezdődött, és a Krímmel kell véget érnie - a Krím felszabadításával". Az elnök tanácsadója, Mihail Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna nem vállalja a felelősséget az orosz légibázison történt robbantásokért - azt feltételezte, hogy partizánok vehettek részt az akcióban.
  • Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén - jelentette ki Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője az MTI beszámolója szerint. Mindemellett hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett. Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak.  A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal.
  • Kotyin arról is beszélt: szerinte Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli. "Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizzsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra" - állította az ukrán Enerhoatom vezetője. Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul.
  • Oroszország tegnap állított pályára egy iráni műholdat, amely a katonai hírszerzést szolgálhatja Ukrajnával kapcsolatban - írja friss összefoglalójában külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba. Az Iráni Űrügynökség vezetője kijelentette, hogy a Kajjam távérzékelő műhold egy méteres kamerafelbontással rendelkezik, és már megkezdte a telemetriai adatok sugárzását. Irán mindenesetre tagadta, hogy a Bajkonur űrközpontból indított Szojuz rakétával pályára állított Khajjam műhold valaha is orosz ellenőrzés alatt állna.
  • Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Iránban az elmúlt hetekben megkezdték orosz tisztviselők kiképzését a harci drónok használatára, ami a legújabb jele annak, hogy Oroszország meg kívánja vásárolni a rendszereket Irántól.
  • Már 12 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket az ENSZ közvetítésével megkötött, a globális élelmiszerválság enyhítését célzó megállapodás értelmében. A legutóbbi két hajó kedden indult Törökország felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!