<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az oroszok ismét támadták az ukrán fővárost, lakóházakat és egy óvodát lőttek az oroszok. A G7 vezetői újabb szankcióról döntöttek. Háborús összefoglaló.

Egy ember meghalt, hat másik pedig megsérült, amikor Kijevet június 5. óta először érte támadás. Az orosz rakéták lakóépületeket és egy óvodát találtak el a főváros Sevcsenkivszkij kerületében. A sérültek között volt egy hétéves kislány is. Egyes hírek szerint az apja életét vesztette a támadásban. A sérültek között volt egy orosz nő is.

Újabb civil vesztette életét a fővárostól délkeletre fekvő Cserkaszi elleni rakétatámadásban, amelynek során a Dnyipro folyón átívelő hidat is szétlőtték. A kommentárok szerint mind a Kijev, mind a Cserkaszi elleni támadással üzenni próbált Putyin a bajorországi csúcstalálkozón összegyűlő G7-vezetőknek. Közben Oroszország azt közölte, hogy katonai célpontokat talált Csernyihivban, Zsitomirban és Lvivben.

Persze könnyen lehet, hogy ezzel az oroszok csak azt érik el, hogy folyamatosan napirenden maradjon Ukrajna ügye. Nem véletlen, hogy Joe Biden amerikai elnök, miközben a támadásokat újabb barbár lépének titulálta, azt is megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin elszámította magát, hiszen a háborúval sem a G7, sem a NATO tagjait nem tudta megosztani. Olaf Scholz, Németország kancellárja is hasonló véleményen volt, és a G7 egység fontosságát hangsúlyozta.

Ukrajna agresszívabb szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen és haditengerészeti támogatást kért a nyugati országoktól. Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője kérte ezt a G7-ek vezetőinek küldött üzenetben. Az ukrán külügyminiszter hasonlóan tett, a Twitteren Dmitro Kuleba azt írta: „A csúcsnak Oroszország elleni további szankciókkal és Ukrajnának szállított több fegyverrel kell reagálnia", aki szerint "le kell győzni a beteges orosz imperializmust".

Puytinon is köszörülték a nyelvüket a G7 vezetői. Fotó: MTI/AP/AFP Pool/Brendan Smialowski Puytinon is köszörülték a nyelvüket a G7 vezetői. Fotó: MTI/AP/AFP Pool/Brendan Smialowski

A G7 tagjai megerősítették az orosz arany behozatalának tilalmát. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Japán és Kanada lépése a Moszkvával szembeni szankciók szigorítására irányuló erőfeszítések része. Ez egyébként újabb érvágás lehet az orosz államkasszának, hiszen az aranyexportjuk értéke 2021-ben 15,2 milliárd dollár, és – hasonlóan a földgázhoz – a jelentősége megnőtt Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója óta.

A Downing Street szerint az Egyesült Királyság és Franciaország megállapodott abban, hogy több támogatást nyújt Ukrajnának. A G7-ek vezetői Ukrajna iránti szolidaritásukról beszéltek. „Együtt kell maradnunk” – mondta Joe Biden.

Feltételezhetően nem függetlenül a korábbi oroszok elnök és kormányfő, Dmitrij Medvegyev üzenetétől, aki azt írta: „A békák, a májas hurka és a spagetti európai rajongói szeretnek Kijevbe látogatni, aminek semmi haszna nincs”, most az érintettek az orosz elnökön gúnyolódtak a csúcstalálkozó ebédjén. Boris Johnson azt javasolta, hogy mutassák meg a „pecájukat”, míg Justin Trudeau a félmeztelen lovaglást hozta szóba.

Ahogy arról reggel is beszámoltunk, az orosz erők Szeverodonyeck elpusztítása után a közeli Liszicsanszkot vették célba, és zúdítottak a településre pusztító tüzérségi támadást. Közben az orosz védelmi miniszter hosszú idő után ismét előkerült. Szergej Sojgu védelmi miniszter állítólag meglátogatja az ukrajnai háborúban részt vevő csapatokat, bár a bemutatott felvételek ezt nem igazolták egyértelműen. Orosz beszámolók szerint számos katonát tüntetett ki, és az ukrán veszteségeket is ecsetelte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.