<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Carlos Arthur Nuzmant egyebek mellett azért ítélték el, mert szavazatokat vásárolt az ötkarikás játékok rendezésének elnyeréséhez.

Közel 31 év börtönbüntésre ítélték Carlos Arthur Nuzmant, a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) és a riói olimpia szervezőbizottságának volt elnökét, többek között azért, mert szavazatokat vásárolt az ötkarikás játékok rendezésének elnyeréséhez.

A 79 esztendős jogászt korrupció, bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és adócsalás vádjában találták bűnösnek, ezért 30 év 11 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá. Nuzmannak addig nem kell börtönbe vonulnia, míg a fellebbezését meg nem hallgatja a bíróság.

Nuzman, illetve további öt személy ellen 2017. október 17-én emeltek vádat vesztegetés, pénzmosás és pénzügyi szabályok megsértése miatt. Nuzmant azzal a gyanúval tartóztatta le a brazil rendőrség, hogy az ő segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak át elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt. A letartóztatás után a NOB a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette Nuzmant, aki a nemzetközi bizottság tiszteletbeli tagja volt, illetve a 2020-as tokiói játékok előkészületeit felügyelő bizottságban tevékenykedett.

Börtönbüntetést szabtak ki az ügyben a 2016 óta börtönben lévő Sergio Cabralra, Rio állam korábbi kormányzójára és további két személyre. Ők is részt vettek a vesztegetési folyamatban, amely során - mint Cabral két éve bevallotta - Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének és NOB-tagnak 1,5 millió dollárt fizettek, hogy Rio hét szavazatot kapjon a NOB 2009-es koppenhágai helyszínválasztó kongresszusán. Később még 500 ezer dollárt fizettek Diack fiának, Papa Diacknak további három szavazat megszerzéséért.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.