4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kilenc nap alatt 31 forinttal emelkedett a gázolaj ára, ilyen drágulást régen láttunk már. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése szerint ugyanakkor még mindig nem tetőzött az ár, a jövő héten még többe kerülhet a tankolás.

Hetente jelentkező üzemanyag-piaci elemzésünk előző írásában arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a nemzetközi folyamatok igen rosszul alakultak a magyar autósok szemszögéből. A hazai üzemanyagokra ható tényezők közül az olaj és a feldolgozott termékek ára emelkedett, miközben a forint a dollárral szemben érdemben gyengült. Ezek eredőjeként a mögöttünk hagyott héten többször emelték mind a benzin, mind a gázolaj árát. Előbbi bő egy hét alatt 15, míg a gázolaj 31 forinttal drágult.

A magyar autósok számára fájó áremelések ráadásul régiós viszonyban is jelentősnek számítottak. Az uniós sorrendben ugyanis két hétig igen kedvező helyen álltunk az árak alapján, ezúttal viszont látványosan felfele mozdultak az euróban számított értékek.

Talán nem lep meg senkit, hogy mindez tükröződött a régiós rangsorban is. Egy héttel korábban csupán két országban láthattunk olcsóbb árakat, most viszont ismét

a horvátokkal és az osztrákokkal versenyzünk a "régió legdrágább benzine" címért.

Ami önmagában is igen fájó, úgy pedig pláne, hogy a friss uniós statisztikák szerint az egy főre jutó fogyasztás alapján Magyarország az Európai Unió legszegényebb állama lett! Tehát nem arról van szó, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem már a románok és a bolgárok is jobban élnek, mint mi.

A gázolaj ára korábban is viszonylag drága volt Magyarországon, így az elmúlt hetekben sem sikerült olyan kedvező helyen állni az uniós rangsorban, mint a benzin esetén. Ráadásul a gázolaj esetén is romlott a helyezésünk a rangsorban, igaz, kisebb mértékben, mint a 95-ösnél. Egy héttel korábban 11 olyan ország volt, ahol olcsóbb a dízel, mint nálunk, ezen a héten pedig 13 ilyen államot láthatunk a listán.

Ezek alapján az sem meglepő, hogy a régiós rangsorban az EU legszegényebb polgárai a második legdrágább gázolajat kell, hogy megvegyék. Lehet ezért szidni a hazai benzinkutakat, de az ő felelősségük elhanyagolható ebben a kérdésben.

További drágulás jöhet

Egy hete azt írtuk, hogy az olaj árának emelkedése és a forint gyengülése állt az üzemanyagok árának hátterében. Sajnos mindkét termék esetében folytatódott ez a trend, így sok jóra nem számíthatnak a következő napokban a magyar autósok.

Ez most fájdalmasan érinti a magyar autósokat
Ez most fájdalmasan érinti a magyar autósokat
Fotó: Depostiphotos

A kőolaj tőzsdei jegyzése ugyan pénteken nem sokat változott, ám heti szinten így is emelkedéssel zár. Az olaj ára immár második hete növekszik a kereslet javulásának, valamint az olaj- és üzemanyagkészletek amerikai csökkenése miatt.

Mind az Európában irányadó Brent, mind az amerikai WTI ebben a hónapban 5 százalékkal erősödött, és két hónapos csúcsra ugrottak ezzel a tőzsdei jegyzések. Az Egyesült Államok kormányának csütörtökön közzétett adatai szerint az ország olajkereslete napi 1,9 millió hordóval (bpd) nőtt a június 14-ével végződő héten, napi 21,1 millió hordóra. Részben ennek is betudható, hogy ezzel párhuzamosan az USA nyersolajkészletei 2,5 millió hordóval csökkentek a hét folyamán. A piac tehát a növekvő keresletre reagált az olaj árának emelkedésével.

Ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Ázsiában is erősebb keresletet mutatnak a friss adatok. Mivel a kínálat erre csak lassabban tud reagálni, a szakértők szerint a következő hetekben aligha látunk majd komolyabb árcsökkenést az olaj árfolyamában. Már csak azért sem, mert közben a geopolitikai problémák aligha fognak megoldódni. Sőt, a közel-keleti régióban növekszik a feszültség azt követően, hogy a libanoni Hezbollah immár nemcsak Izraelt, de az uniós tag Ciprust is megfenyegette a napokban. Eközben a feldolgozott termékek piacán problémát okozhat, hogy az ukránok továbbra is igen hatékonyan támadják a határtól igen távol eső orosz olajfinomítókat. A növekvő kereslet és a mérsékelt kínálat így magasabb egyensúlyi árat eredményezett a piacokon. Az olaj drágulásával párhuzamosan a feldolgozott termékek ára is emelkedett.

A magyar fogyasztók számára további tehertételt jelent, hogy a dollár erősödése folytatódott. Az amerikai deviza árfolyama pénteken 372 forint felett forgott, miközben a múlt héten még jellemzően 370 alatti kurzust láthattunk.

A fentiek alapján az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése további üzemanyag-drágulást feltételez. Prognózisunk szerint az elmúlt 9 nap gyors áremelkedése nem fog folytatódni, de a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsítünk a jövő hétre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!