4p

Rossz hírünk van a magyar autósok számára, az utóbbi hónapok árcsökkenése után érezhető emelkedés várható. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő elemzése szerint ebben az olaj drágulása és a forint mélyrepülése is szerepet játszik.

A hét elején még csökkent az üzemanyagok ára, ám pénteken már fordulat jött a piacon, és a benzinkutaknál drágulást láthattunk. Rossz hír, hogy ez nem csak egyszeri korrekció, hanem akár egy fordulat első lépése is lehet.

Egy hete arról írtunk, hogy a magyar benzin relatív olcsó lett, hiszen az üzemanyagárak hatósági árának 2022 decemberi eltörlése óta soha nem álltak a magyar ára ilyen szinten a régiós rangsorban. A magyarnál ugyanis csak két országban, Bulgáriában és Romániában alacsonyabb az ár, míg korábban jellemzően az osztrák árakhoz hasonló szint volt nálunk, amivel a legdrágábbak között álltunk. A mögöttünk hagyott héten is a harmadik helyen voltak a magyar benzinárak, tehát továbbra is relatív alacsonynak tekinthető a magyar árszint.

Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy az uniós rangsorban is az alsó harmadban vannak a magyar árak. Korábban ez sem volt jellemző, hiszen inkább a középmezőny alsó részében helyezkedtek el.

A gázolaj esetén már közel sem ilyen kedvező a helyzet, hiszen tíz országban is olcsóbb a dízel, mint nálunk. Ugyanakkor az elmúlt hetekben ebben a rangsorban is javulást értünk el.

A régiós rangsorban kevés büszkeségre van ok, a dízeles autók magyar tulajdonosai viszonylag drágán jutnak ugyanis üzemanyaghoz. A hazai áraknál csupán két országban, Horvátországban és Ausztriában találunk magasabbakat.

Komoly drágulás jöhet

Ha megnézzük a piaci folyamatokat, akkor azt láthatjuk, hogy az utóbbi napokban mintha mindenki a magyar autósok ellen fordult volna. Jelentősen megugrottak ugyanis az olajárak és a finomított termékek árai is. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor érdemes megemlíteni, hogy a forint mélyrepülése is az üzemanyagok drágulását eredményezi.

Nem érdemes kiüríteni a tankot, jobban jár aki a hétvégén teletölti az kocsit
Nem érdemes kiüríteni a tankot, jobban jár aki a hétvégén teletölti az kocsit
Fotó: Depositphotos

A hétnek a végére a Brent négy hónapos csúcsra ugrott, annak köszönhetően, hogy 2024-re a legfrissebb prognózisok erősödő kőolaj- és üzemanyagkeresletről szólnak. Az Európában irányadó olajfajta a héten 4,5 százalékkal drágult, ilyen mértékű heti emelkedésre idén korábban nem volt példa. Az olaj drágulását az elemzők azzal magyarázzák, hogy szemben az OPEC+ egy héttel korábbi előrejelzésével, a héten napvilágot látott prognózisok – mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), mind az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) – élénkülő keresletet valószínűsítettek. Az elemzések jellemzően a kínálat visszaesésével számolnak, emiatt az árak magasabb szinten stabilizálódtak.

Igaz a további áremelkedésnek két tényező is gátat szabhat az olajpiacon. Az egyik, hogy az OPEC+ tagok sem feltétlen tartják be a megállapodásokat, miközben a szervezeten kívüli országok, így az USA vagy éppen Brazília tudja növelni a kitermelését. A közel-keleti régióban továbbra is feszült a helyzet, de az esetleges gázai tűzszüneti tárgyalások is növekvő kínálatot hozhatnak, így egyes elemzők szerint a héten elért 83 dolláros hordónkénti ár megállót jelenthet. Ugyanakkor, ahogy ezt fent jeleztük, ez jóval magasabb, mint az egy héttel korábbi jegyzés, ráadásul a finomított termékek is jelentősen drágultak a tőzsdéken.

Az olaj mellett a dollár is nagyon erős hetet zárt, ami értelemszerűen a forinttal szembeni pozícióját is javította. Miközben múlt pénteken még 360 körül mozgott a keresztárfolyam, addig most az utolsó kereskedési napon egy dollárért 373 forintnál is többet kellett fizetni.

A fentiek miatt a magyar autósok a hétfőre már bejelentett áremelésen túl (akkor 2 forinttal drágul a benzin és 8 forinttal a gázolaj) is további növekedésre számíthatnak. Lehet bízni ugyan a nemzetközi piaci korrekcióban, ami tompíthatja az árak emelését, ám nem lenne meglepő további 5-8 forintos áremelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!