Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az operatív törzs magához vonta a koronavírus okozta megbetegedések kezelésére szánt gyógyszer leosztását.

A koronavírus elleni vakcináig csak a betegség kezelésére alkalmas készítmények állnak rendelkezésre, ezek közül az egyik leghatékonyabbnak a remdesivir számít (bár erről megoszlanak a vélemények, erre még visszatérünk). Ezt használják itthon is, és eddig bevállni látszik a terápia. Még megnyugtatóbb, hogy a gyógyszer használata során nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat.

A készítményt itthon is gyártják már, a Richter üzemeiben. Eddig néhány kórházban kezelték a betegeket ezzel a szerrel, de most az index arról ír, hogy jóval szélesebb körben kezdik alkalmazni a remdesivirt. Ez azt jelenti, hogy 15 helyett már 78 kórház kapja meg a készítményt. De csak azután kerülhetnek be új betegek a klinikai vizsgálati szakaszba, miután kiértékelték az eddigi eredményeket.

Minderről Kovács L. Gábor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő Hecrin Konzorcium vezetője beszélt a lapnak. Annak érdekében, hogy gyorsabban jusson el a szer a megfelelő helyre, egyszerűsítettek az eljáráson. Mint a cikkben szerepel, "az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet (OGYÉI) az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére engedélyezte a veszélyhelyzetre való tekintettel a remdesivir úgynevezett indikáció előtti használatát. Ez azt jelenti, hogy változatlanul szükség van a beteg előzetes beleegyező nyilatkozatára, dokumentálni kell a betegek tüneteit, jelenteni a vizsgálati szer esetleges mellékhatásait, de a valódi klinikai vizsgálatokhoz képest ez a fajta papírmunka elenyésző mértékű."

Mindez azzal is járt, hogy az állam átvette a Richet vizsgálati készítményének teljes készletét és a Hungaropharmán (a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalaton) keresztül osztja le azokat a kórházakba. Apró nehézséget okoz, hogy a Richter legközelebb februárra tudja legyártani a következő kontingenst, addig Kovács L. Gábor szerint a remdesivir eredeti gyártójától, a Gileadtól kellene a szükséges mennyiséget beszerezni.

Nincs azonban mindenki meggyőződve a remdesivir hatékonyságáról a koronavírussal szemben. Mint ebben a cikkünkben írtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ajánlja ezt a szert erre a célra, mivel két másik típusú koronavírus, a SARS és a MERS esetében sem vált be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.