2p

A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik - igaz, az már hetekkel ezelőtt átlépte az 500 forintos, lélektaninak számító határt.

A szerdára bejelentett üzemanyagár változást követően a 95-ös benzin átlagára is átlépi a lélektanilag számító 500 forintos határt! - tette közzé a holtankoljak.hu. A hét közepén a gázolaj átlagára nem változik, viszont a benzin ára bruttó 5 forinttal kerül majd többe.

Így az átlagárak október 27-étől az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 501 forint/liter 

Gázolaj: 512 forint/liter 

Ez azt jelenti, hogy a benzin már 80, míg a gázolaj 66 százalékkal kerül majd többe, mint másfél évvel ezelőtt! Vagyis egy átlagosnak tekinthető 40 literes teletankolás a benzinüzemű autókba közel 9 ezer, míg a dízelüzeműekbe 8200 forinttal drágább most, mint 2020 április végén.

Szerdától tehát már mindkét üzemanyagfajta átlagára 500 forint felett lesz, ami soha nem látott magasság. A gázolajé már hetekkel ezelőtt elérte ezt a kétes értékű dicsőséget. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy - a holtankoljak.hu körképe alapján - lesz olyan kút kis hazánkban, ahol a benzin literjéért 550, míg a gázolajért 565 forintot is elkérnek majd.

Az újabb drágulást az váltotta ki, hogy ha jelentősen nem is, de továbbra is emelkedő tendenciában van a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú olaj ára. Hordónkénti jegyzése a múlt hét elején 85 dolláron nyitott, kisebb nagyobb ingadozásokkal, a hét végén a 86 dolláros szintet közelítette, hétfőn reggel azonban átlépte azt és fél 10 magasságában 86,3 dolláron cserélt gazdát. 

Ugyanakkor a benzinár-emelésben az is közrejátszott, hogy a forint gyengélkedik a dollárral szemben, a múlt héten már a 313 forintos szintet is elérte az árfolyam, hétfő reggel pedig afölé is került, a zöldhasú egységéért 313,3 forintot kellett leszurkolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!