9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy kormánypolitikus volt a legaktívabb felszólaló a Parlamentben az idén, de összesen tizenhárom fideszes meg sem szólalt. Az ellenzékiek közül ketten maradtak szótlanok. Érdekességek a 2022-es statisztikából.

Választással „kettévágott” év volt az idei a Tisztelt Házban, így külön kihívás volt összeállítani az idei év legtöbbet, leghosszabban, illetve legrövidebben felszólaló képviselőinek listáját, hiszen voltak a Parlamentből kieső „nagy dumások”, illetve bekerültek új képviselők is, akik már most több órányi beszédet mondtak el az ülésteremben.

Az egész évet tekintve mind a legtöbb alkalommal felszólaló, mind a legtöbb időt igénybe vevő képviselő Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, majd májustól a Belügyminisztériumnak a parlamenti államtitkára volt. Ő

összesen 210 alkalommal szólalt meg az üléseken, és ezek mindösszesen több mint fél napig, egész pontosan 14 óra 36 perc 2 másodpercig tartottak.

Az ezüstérmes egy ellenzéki honatya, Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője lett, aki

113-szor emelkedett szólásra, és ez 11 óra 8 perc, 40 másodpercet vett igénybe.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője állhat fel. Az ő

108 felszólalása mindösszesen 9 óra 52 perc 55 másodpercig tartott.

Az ellenzéki képviselők között mind a megszólalások számát, mind azok idejét tekintve számottevő a jobbikos Z. Kárpát Dániel is, aki 2022-ben összesen 98-szor szólalt fel, ezzel összesen 9 óra 42 perc 16 másodpercet használt fel az Országgyűlés idejéből.

Rétvári Bence államtitkárként idén a legtöbbet beszélt, de főleg interpellációkra, kérdésekre kellett felelnie. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Rétvári Bence államtitkárként idén a legtöbbet beszélt, de főleg interpellációkra, kérdésekre kellett felelnie. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Viszonylag új képviselő a Parlamentben Koncz Zsófia, aki 2020 őszén, időközi választáson került a Parlamentbe, majd a májusi kormányalakítás során az azóta lemondott Palkovics László parlamenti államtitkára lett. Ő idén 104 alkalommal szólalt fel a Ház falai között, amelyek összesen 5 óra 33 perc 40 másodpercig tartottak. Az államtitkár asszony idén minden felszólalását a választások után mondta el, ugyanis interpellációk, azonnali kérdések megválaszolására ő az illetékes a minisztérium részéről. Ezzel a teljesítményével a felszólalások számát tekintve

Koncz Zsófia az új parlament második legaktívabb képviselője lett.

Apropó, új parlament! A frissen bekerült képviselők közül többen is „dumagépnek” bizonyultak. Novák Előd, aki a Mi Hazánk színeiben került vissza az Országgyűlésbe, május óta 57-szer szólalt fel, ezek mindösszesen 4 óra 50 perc 4 másodpercig tartottak. Tőle nem sokkal marad el az ideológiailag egész más vonalhoz tartozó, párbeszédes Jámbor András. Az ő 55 felszólalása 4 óra 43 perc 44 másodpercet vett igénybe.

Összesen 16 olyan képviselője van a május elején megalakult új Országgyűlésnek, akik még nem szólaltak fel a Házban. Közülük a független Hadházy Ákos hónapokig nem tette le a képviselői esküt, és nem is kíván aktívan részt venni a Parlament munkájában, azt vallja, ő nem akarja ezzel legitimálni a fideszes rendszert.

Hadházy Ákos nem akarja legitimálni a rendszert még felszólalásokkal sem. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Hadházy Ákos nem akarja legitimálni a rendszert még felszólalásokkal sem. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A jobbikos Szabó Hajnalka a nyár végén mondott le a mandátumáról, így ő biztosan olyan képviselője lesz a ciklusnak, aki felszólalás nélkül zárja azt.

A KDNP-nek egyetlen olyan képviselője van, aki idén néma volt: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Vajon ki mondja el, mit gondol a közügyekről a kép bal oldalán ülő Semjén Zsolt? Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Vajon ki mondja el, mit gondol a közügyekről a kép bal oldalán ülő Semjén Zsolt? Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Rajtuk kívül még 13 olyan fideszes honatya van, aki nem érezte szükségét, hogy kinyilvánítsa álláspontját a Tisztelt Házban:

Bajkai István, Cseresnyés Péter, Demeter Zoltán, Erdős Norbert, Erős Gábor, Gyopáros Alpár, Horváth István, Kubatov Gábor, Potápi Árpád, Rogán Antal, Tiba István, Törő Gábor, illetve a házelnök, Kövér László.

(A parlamenti statisztikák a technikai megszólalásokat, így az ülésvezetést, a jegyzői bejelentést stb. nem sorolják az érdemi felszólalások közé. – A szerk.)

Az Országgyűlés májusi megalakulása óta két képviselő mondott le mandátumáról. Szabó Hajnalka mellett az ugyancsak jobbikos Végh Noémi is úgy döntött, nem parlamenti képviselőként dolgozik tovább. Neki májustól szeptemberig 2 felszólalása volt a patkóban, ezek összesen 6 perc 31 másodpercig tartottak.

A Fidesz pártigazgatóját nem a maszk zavarta a beszédben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Fidesz pártigazgatóját nem a maszk zavarta a beszédben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kormánypártok között is feltűnnek új arcok, hiszen a választáson több helyen – fogalmazzunk finoman – elhasználódott fideszesek voltak a képviselők, akiket politikai kockázat lett volna újra elindítani. Gondoljunk például a Völner-botrányra, Boldog Istvánra, Simonka Györgyre, de a Balaton északi partjának korrupciógyanús ügyei miatt Fenyvesi Zoltán is kegyvesztetté vált. Íme, az új, illetve – mivel többen közülük korábbi ciklusokban voltak már tagjai az Országgyűlésnek – régi-új kormánypárti képviselők statisztikája:

 • Demeter András, a Fidesz listájáról bejutva friss honatyaként 1 alkalommal 2 perc 4 másodpercig beszélt.
 • Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára, aki Simonka György körzetében indult, két ciklust kihagyva lett újra képviselő, azóta azonban nem szólalt meg.
 • Erős Gábor Völner Pál korábbi körzetében lett országgyűlési képviselő, ám azóta nem szólalt meg a Ház falai között.
 • Földesi Gyula 2014 után ugyancsak két ciklust kihagyva lett újra honatya. Azóta 6-szor emelkedett szólásra, és ez mindösszesen 16 perc 28 másodpercig tartott.
 • Herczeg Zsolt tavasszal abban a körzetben győzött, ahol korábban Boldog István volt a térségi képviselő. Herczeg azóta 7 alkalommal összesen 35 perc 11 másodpercet beszélt a plenáris üléseken.
 • Illés Boglárka, aki három év után most távozott a Fidelitas elnöki székéből, friss képviselőként alaposan belehúzott: 40 felszólalását 2 óra 41 perc 30 másodpercen át hallgathatták képviselőtársai.
 • Kiss János szintén „friss hús” a Fidesz-frakcióban, Hubay György körzetében indult és nyerte meg, május óta pedig 4 alkalommal összesen 15 perc 47 másodpercig hallhattuk őt beszélni az Országgyűlésben.
 • Kovács Zsolt is új képviselő, aki a Fidesz listájáról bekerülve eddig 10 alkalommal szólalt fel, ami összesen 52 perc 21 másodpercig tartott.
 • Láng Zsolt, a korábbi II. kerületi polgármester is volt már parlamenti képviselő, most listáról visszakerülve május óta 4 felszólalása összesen 16 perc 40 másodpercig tartott.
 • Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára most először lett képviselő, Csenger-Zalán Zsoltot váltotta a körzetében megnyerve azt. Az államtitkárnak azóta a Házban 37 megszólalása volt mindösszesen 2 óra 13 perc 13 másodpercig.
 • Mészáros Lajos egy olyan friss fideszes, aki egy ellenzéki körzetben tudott győzni, Kálló Gergelyt utasította maga mögé, május óta pedig a Házban 7 alkalommal 39 perc 35 másodpercen keresztül beszélt.
 • Mihálffy Béla a KDNP egyetlen új képviselője (Navracsics Tibor a Fidesz színeiben győzött, a kisebbik kormánypárti frakcióba csak szeptemberben ült át), aki a fideszes B. Nagy László szegedi körzetében indult és győzött. A kereszténydemokrata honatya 10-szer kért szót a Parlamentben, ezek összesen 51 perc 46 másodpercig tartottak.
 • Nagy Bálint, aki most már az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Manninger Jenő körzetét megnyerve lett friss honatya, azóta azonban csak 1 alkalommal volt egy 45 másodperces felszólalása, ami egy szóbeli kérdésre adott államtitkári válasz volt.
 • Navracsics Tibort nem kell bemutatni, igazi „nagykutya” visszatérő Fenyvesi Zoltán helyén. A volt brüsszeli biztos május óta 12 alkalommal 18 perc 28 másodpercig beszélt a Parlamentben.
 • Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója eddig a Miniszterelnökség államtitkáraként, most viszont már listáról bekerült képviselőként is felszólalhat a Parlamentben. Május óta 36 alkalommal 1 óra 42 perc 20 másodpercig volt hallható.
 • Pajtók Gábor Nyitrai Zsolt körzetét megnyerve lett képviselő (utóbbi most országos listáról került be az Országgyűlésbe), azóta 3 alkalommal összesen 26 perc 36 másodpercig beszélt a plenáris üléseken.
 • Szeberényi Gyula szintén újonc, Zombor Gábor korábbi körzetét megnyerve lett honatya. Május óta igen aktív, 20 felszólalása mindösszesen 1 óra 23 perc 23 másodpercig tartott.
 • Sztojka Attila országos listáról újonnan került a Tisztelt Házba, és 7 felszólalásával 28 perc 52 másodpercig foglalta le képviselőtársai figyelmét.
 • Varga Judit korábban államtitkárként, majd igazságügyi miniszterként többször is felszólalt már a Parlamentben, most azonban a Fidesz listájáról országgyűlési képviselőként is megteheti ezt. Május óta ezzel a lehetőséggel 14 alkalommal élt, ami összesen 1 óra 42 perc 10 másodpercig tartott.

Illés Boglárka eddig a Fidelitas elnöke volt, most pedig a legaktívabb parlamenti újonc. Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Illés Boglárka eddig a Fidelitas elnöke volt, most pedig a legaktívabb parlamenti újonc. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Egy kicsit térjünk ki az előző ciklusból az elmúlt évre átnyúló időszakra is, hiszen ebből is érdekes adatokat lehet kinyerni.

Az országgyűlési választás előtt az Országgyűlés összesen 4 ülésnapot tartott. A tavaszi rendes ülésszak furcsa mód egyetlen, háromnapos ülésből állt, illetve az ellenzék kezdeményezett egy rendkívüli ülést az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslat megvitatásár, ami a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett, holott a házelnök azt a rendes tavaszi ülésszak utolsó napjának estéjére hívta össze.

Ebben az időszakban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 20, Rétvári Bence 13, illetve Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára 10 megszólalással volt a három legaktívabb felszólaló, aminek az az oka, hogy ők voltak kijelölve interpellációk, illetve azonnali kérdések megválaszolására. Gulyás 20 felszólalása 33 perc 3 másodpercig, Rétvári beszédei 53 perc 37 másodpercig, Tállai megszólalásai pedig 28 perc 49 másodpercig tartottak.

A felszólalások időtartamát tekintve a legbőbeszédűbb egy ellenzéki honatya volt: Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője 10 felszólalása összesen 55 perc 44 másodpercig tartott.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt többet beszélt, mint sok államtitkár. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az LMP-s Keresztes László Lóránt többet beszélt, mint sok államtitkár. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tőle nem sokkal maradt le az azóta a képviselőségtől búcsúzott független, korábbi jobbikos Varga-Damm Andrea, akinek 9 felszólalása 43 perc 25 másodpercet vett igénybe. Varga-Damm Andrea egyébként ezzel a 2022-es év legjobban teljesítő „kiesője” lett, felszólalásainak ideje és darabszáma alapján még az új Országgyűlésnek is a „középmezőnyében” végezne.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!